Рада у першому читанні підтримала підвищення податку на прибуток банків: з 18% до 36%

Читати на RU

У четвер, 19 жовтня, Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №9656-д, що вдвічі підвищує податок на прибутків для банків: із 18% до 36%. Це — тимчасова норма, що діятиме до 2025 року. Ініціативу підтримали 247 народних депутатів. Про це йдеться на офіційному сайті ВР.

  • Подвоєння ставки податку на прибуток, на думку авторів законопроєкту, зможе забезпечити додаткові надходження до бюджету в розмірі 10 млрд грн. Ці кошти планують спрямувати на воєнні витрати.
  • Підвищена ставка у 36% вводиться для банків за результатами звітних періодів, починаючи з 1 січня 2024 року і до 31 грудня 2025 року. Банкам не дають права зараховувати збитки минулих років на цей період: цю можливість переносять на 2026 рік.
  • Автори документа у пояснювальній записці підкреслюють, що хочуть оподатковувати «надприбутки банків» заради соціальної справедливості в умовах війни.

«Ухвалення законопроєкту дозволить забезпечити досягнення соціальної справедливості щодо оподаткування надприбутків банків в умовах воєнного стану. Окрім того, тимчасове збільшення податкового навантаження на банки дозволить збільшити доходи Державного бюджету України і, відповідно, сприятиме забезпеченню оборонних потреб держави», — пишуть ініціатори проєкту.

  • AIN.UA звернувся за коментарями до «ПриватБанку» та monobank з проханням розповісти, чи вплине ця норма на вартість послуг клієнтів банків. Але представники банків відмовились коментувати ці нововведення до остаточного ухвалення проєкту та набуття ним чинності, адже його норми ще можуть помінятися.
  • У Раді були зареєстровані кілька альтернативних проєктів щодо підвищення податку на прибуток для банків. Один із них, №9656, наприклад, пропонував податок у розмірі 5% обсягу чистого процентного доходу на період із 2024-го по 2026 рік (додатково до податку на прибуток). У статті на LB.ua Олена Коробкова, ексголова ради Незалежної асоціації банків України, називала це рішення таким, що не відповідає ринковій економіці. «У фінансовій звітності обліковується весь нарахований, а не тільки фактично отриманий процентний дохід. Тобто під час війни банки змусять платити податки ще з тих доходів, яких вони не отримали від клієнтів, котрі перестали обслуговувати кредити», — писала вона.
  • Редакція AIN.UA слідкуватиме за подальшим розглядом законопроєкту.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук