WP: Російський магнат каже, що стоїть за купівлею Forbes. Угоду досліджує регулятор

Читати на RU

В травні 2023 року стало відомо, що медіахолдинг Forbes знайшов покупця. Це був Остін Рассел, засновник компанії Luminar з капіталізацією понад $1,5 млрд, що виготовляє лідари. Однак, як зʼясував AIN.UA, ініціатором угоди та тим, хто по факту купив Forbes, насправді є повʼязаний з Кремлем російський магнат Магомед Мусаєв. Рассел же був потрібен для узгодження угоди з органами регуляції. 

Днями це підтвердили також джерела WP. Розповідаємо основне.

Нові деталі

20 жовтня на The Washington Post вийшов матеріал з новими деталями, які підтверджують, що покупцем Forbes був не Рассел, а саме Мусаєв.

До видання потрапили 5 аудіо- та один відеозапис, на яких Мусаєв обговорював угоду. І розповідає, що саме він був покупцем Forbes, уклавши «угоду всього життя».

«Я щойно купив Forbes, – сказав Мусаєв одному зі своїх соратників, маючи на увазі Forbes Media Group, в який входить також і американське видання. – Ви розумієте, коли у вас в руках ключ від найавторитетнішого світового бренду, цей ключ дасть мені доступ до будь-кого».

Мусаєв знову і знову повторював, що купив Forbes. У відеозаписі, який переглянув The Post, він назвав Рассела «обличчям» угоди та наполягав на тому, щоб про його власну участь не говорили. «Я роблю це більш тонко. Ви розумієте, я працюю не кувалдою і не скальпелем, а лазером».

Ця розмова сталася за декілька днів до вечірки з приводу 60-річчя Мусаєва в Нью-Йорку, в червні 2023 року. За головним столом до російського мільярдера приєдналися топменеджери Forbes Media Group, був і Рассел, який нещодавно оголосив, що є лід-інвестором в угоді на $800 млн по купівлі Forbes Media Group.

Заяви Мусаєва з записів, на які посилається WP, порушують нові питання щодо потенційного іноземного впливу на велике ЗМІ та угоду, яка була джерелом суперечок понад рік. З критикою виступали в американському уряді, привернувши пильну увагу з боку Комітету з іноземних інвестицій у Сполучених Штатах.

Коментарі Рассела та Мусаєва

Обидва категорично заперечують будь-яку роль Мусаєва в угоді.

«Немає жодного долара капіталу від жодного китайського чи російського громадянина, чи організації, включаючи Мусаєва», – заявив Рассел в коментарі WP. Мусаєв своєю чергою відповів так: «Я не інвестую в цю операцію і не планую інвестувати будь-яким способом у майбутньому, прямо чи опосередковано».

Разом з тим, Мусаєв не прокоментував записи, які потрапили до WP. Однак заперечує, що говорив комусь, буцімто купив Forbes.

В українському Forbes відповіли на матеріал WP заявою, в якій наголосили, що угода з придбання 82% Forbes Global Media Holdings не є завершеною. Вона знаходиться в полі зору американських регуляторів, зокрема Комітету з іноземних інвестицій у Сполучені Штати (CFIUS) при Міністерстві фінансів США. Очікується, що угода буде закрита в листопаді.

В заяві Forbes Ukraine перераховані лише публічні деталі угоди, зокрема, що покупцем є Рассел. Участь Мусаєва в ній не підтверджують і не спростовують – про це взагалі немає ні слова. Натомість у виданні запевняють, що єдина сутність, інтереси якої сповідує Forbes Ukraine – це його читачі:

«Forbes Ukraine видається згідно з ліцензійною угодою, яка передбачає високі стандарти журналістики й корпоративного управління. Ми служимо єдиній групі інтересів – нашій аудиторії, і це ніколи не зміниться».

Під пильним оком регулятора

CFIUS, який підпорядковується Міністерству фінансів і складається з кількох агентств, має повноваження досліджувати певні ділові операції в США на предмет ризиків національній безпеці. Він може вимагати змін або, у рідкісних випадках, попросити президента заблокувати угоду.

У листі від 9 серпня, на який посилається WP, сенатор Том Коттон (Штат Арканзас) і сенатор Марко Рубіо (Штат Флорида) закликали міністра фінансів Джанет Л. Йеллен, яка очолює CFIUS, переглянути угоду, стверджуючи, що Рассел «маскується під головного покупця», тоді як «очевидно, що він є просто каналом для більших іноземних інвесторів».

Сенатори, які обидва працюють у Комітеті з розвідки Сенату, стверджували в листі, що основна частина грошей надходить від інвесторів із закордонними зв’язками, включно з Шівом Хемкою, близьким соратником Мусаєва, який є віцеголовою індійського конгломерату, що працював з Кремлем. Згідно з відкритими даними, Хемка прожив у росії 25 років, працюючи над такими проектами, як бізнес-школа Сколково, що фінансуються російським урядом. Він також понад чотири роки працював у раді директорів ключової компанії російського державного збройового конгломерату RosTech, в тому числі після того, як США ввели проти нього санкції.

«Це не в інтересах нашої країни, щоб великим американським ЗМІ керували організації, які мають зв’язки (з такими країнами, як росія)», – сказав Рубіо в коментарі The Post.

CFIUS не розголошує свої рішення або навіть те, які транзакції він перевіряє.

Навіщо Мусаєву Forbes?

Раніше Мусаєв працював в уряді москви, керуючи великим виставковим центром, перш ніж стати високопоставленим міським чиновником з інновацій. За словами колишнього бізнес-партнера Мусаєва Павла Чєркашина, Мусаєв через свого тестя входив у близьке оточення пов’язаного з Кремлем мільярдера Сулеймана Керімова, також із Дагестану.

Як вже раніше писав AIN.UA, придбати глобальний Forbes — давній план Мусаєва, який також володіє брендом Forbes у росії (видання продовжує працювати там без змін і є одним з небагатьох, хто залишився у країні).

Володіння популярним та відомим на весь світ ЗМІ дозволило б перейти зі статусу російського підприємця з сумнівною репутацією до когорти людей на кшталт Юрія Мільнера з DST: росіянин, який вже наче і не зовсім росіянин. Для цього ж Мусаєв запускав і інші проекти, які націлені на імпакт-інвестиції та ESG.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук