Українцям знову пропонують гроші за дані про ЗСУ. Це або шахраї, або окупанти

Читати на RU

26 жовтня 2023 року абоненти українських мобільних операторів вчергове отримали масову SMS-розсилку із пропозицією оплати за інформацію про ЗСУ. Попередню таку хвилюю востаннє спостерігали в червні 2023 року. Мобільні оператори називають це наслідками хакерської атаки.

Скріншот від одного із користувачів Twitter
  • Про подібні повідомлення розповідали жителі областей, що межують із зонами окупації та бойових дій, а також прикордонних: Сумської, Херсонської, Запорізької та інших.
  • Офіційний акаунт оператора «Vodafone Україна» пояснив цю розсилку хакерською атакою:

«Відбулась спроба хакерської атаки на мережі, SMS-розсилка заблокована технічними засобами «Vodafone Україна». Всі технічні дані щодо даних джерел передані у відповідні органи».

  • На деяких скріншотах можна побачити відправника: Krayina. Від абонента з такою само назвою проводили і червневу розсилку. Тоді оператори так само запевняли, що їм відомо про атаку і що вони працюють над усуненням наслідків.
  • Паралельно із цим користувачі з України отримують і більш розгорнуті послання, але вже в Telegram, такого виду:
Зображення від Twitter-користувача
@kava2402
  • Невідомо, хто і з якою метою поширює такі повідомлення. За посиланням на Telegram можуть ховатися як шахраї, так і реальні окупанти, які шукають серед абонентів українських стільникових операторів колаборантів, готових обміняти важливу інформацію на гроші. Єдине, що доцільно зробити в цій ситуації — не переходити за посиланням.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук