Кіберпроєкт Cyber Unity Fridays. Як взяти участь в CTF-змаганнях?

Від початку повномасштабного вторгнення до кіберспротиву долучитись тисячі українців: як досвідчених спеціалістів, так і небайдужих громадян без професійних знань в царині ІТ.

Для формування міцної кіберспільноти та посилення її спроможності у протистоянні сучасним кіберзагрозам, компаніями CyberUnit.Tech і Cyber School, за підтримки Мінцифри, НКЦК при РНБО та CyberPeople було започатковано проєкт Cyber Unity Fridays.

У рамках цього проєкту на першому українському кіберполігоні UnitRange протягом 4-х місяців з вересня по грудень 2023 року проводяться онлайн CTF-змагання.

Що таке Capture The Flag?

CTF-змагання — це форма електронних змагань, які використовують для тестування та підвищення навичок в кібербезпеці. У цих змаганнях учасники/команди мають знайти та використати вразливості в системі, щоб отримати доступ до «прапорця» (flag) – це може бути текстовий рядок або файл, що підтверджує успішне завершення завдання. Ці змагання дають практичні навички в боротьбі з реальними кіберзагрозами.

CTF зазвичай проводяться на спеціальних платформах, які надають учасникам доступ до завдань та дозволяють організаторам здійснювати контроль за проведенням змагання.

Процедура проведення CTF

CTF-змагання це про спільну мету, довіру та комунікацію, підтримку, мотивацію та оцінку прогресу, а також про розподіл ролей і відповідальність.

Кожен етап CTF змагання триває 4 години. За цей проміжок часу кожна команда намагається вирішити максимальну кількість технічних завдань і захопити прапорці (flags). Завдання можна виконувати в будь-якій послідовності. Отримані прапорці формують рейтинг команд, який дозволяє бачити як свій прогрес, так і прогрес інших учасників. На кіберполігоні наразі більше 150-ти унікальних сценаріїв.

З початку роботи проєкту Cyber Unity Fridays вже понад 300 команди взяли участь в цих змаганнях.

Фідбеки команд

«Участь нашої команди в змаганнях стала важливим кроком у нашому професійному розвитку. Ці змагання дали нам незабутній досвід роботи в команді, вирішення складних завдань і підвищили нашу ефективність у спільному пошуку та використанні знань», — команда Thr0ugh_The_Aby$$.

«Особливо сподобались завдання, пов’язані з цифровою криміналістикою у зв’язку з їх реалістичністю та наближенням до реальності. Найскладнішими для нас виявилися кейси, пов’язані з криптографією. Сподіваємося і надалі отримувати запрошення та брати участь у подібних змаганнях», — команда Сybercops.

Хто може взяти участь?

Участь в змаганнях безкоштовна і відкрита для всіх, незалежно від рівня знань та здобутого досвіду.

Це можуть бути:

  • Школярі.
  • Студенти, спеціальності яких пов’язані з кібербезпекою.
  • Студенти будь-якої іншої спеціальності, які захоплюються кібербезпекою.
  • Джуніор-спеціалісти, які бажають випробувати свої сили.
  • Людина будь-якої професії, яка цікавиться кібербезпекою.
  • Фахові експерти цієї сфери.

Що ви отримаєте?

Окрім основного здобутку – знань та досвіду, переможці отримують призи за результатами кожного змагання, а в кінці року звання — краща CTF-команда країни.

Як взяти участь?

Формуйте команду від 2 до 5 учасників, обирайте капітана, реєструйтесь, перемагайте та отримуйте призи від організаторів.

Наступний, п’ятий CTF відбудеться 17 листопада.

«Гуртуючись і прокачуючи себе, ми власними ресурсами створюємо потужну цифрову силу, до якої в будь-який момент зможуть долучитись сотні тисяч українців і чинити рішучий опір будь-яким ворожим нападам», — Джорж Папарига, співвласник Сyber School.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук