Верховна Рада проголосувала за часткове скасування мораторію на податкові перевірки

Читати на RU

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за часткове скасування мораторію на податкові перевірки, ухваливши законопроєкт №10016-д. Мораторій не знімають для ФОПів 1 та 2 групи та підприємств, розташованих на окупованих територіях та територіях, де ведуться бойові дії. «За» — 231 голос, повідомляє народний депутат Ярослав Железняк.

  • Законопроєкт прийняли у другому читанні, змінивши строк повернення документальних планових податкових перевірок для бізнесів-платників податків з 1 листопада на 1 грудня.
  • Мораторій на перевірки ФОПів першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року.
  • Обмеження на перевірки зберігаються для підприємств, чия податкова адреса розташована на окупованих територіях або на територіях, де ведуться бойові дії.

Сам документ передбачає, що до проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники, які за підсумками 2021 року відповідають одному з критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток та додану вартість на понад 50% менший, ніж загалом по галузі;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж удвічі;
  • перевірки стосуватимуться і підприємців, річний дохід яких становить понад 10 млн грн;
  • загальна сума витрат у податковій декларації становить понад 75% суми річного доходу.

Крім того, підприємці, що виплачують робітникам меншу зарплату, ніж в середньому по галузі, можуть також стикнутися з податковими перевірками. Додатково закон встановлює обов’язкові перевірки для підакцизної продукції, готельного бізнесу та фінансових установ.

«Ухвалення законопроєкту — це одна з останніх вимог МВФ для ухвалення траншу. Зараз текст має бути прийнятий партнерами», — коментує Железняк.

Річ у тім, що рішення про збереження мораторію, прийняте у червні 2023 року, суперечило угодам з Міжнародним Валютним Фондом. Зняття мораторію було одним із зобов’язань України в межах чотирирічної програми розширеного фінансування на $15,6 млрд, до якої була «підв’язана» допомога інших донорів на суму $115 млрд.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук