Кембриджський словник обрав словом 2023 року hallucinate — йдеться про «галюцинації ШІ»

Читати на RU

Hallucinate, або ж «галюцинувати», визнано словом 2023 року за версією Кембриджського словника англійської мови. Йдеться про галюцинації генеративного штучного інтелекту, які цьогоріч отримали широке розповсюдження.

«Коли штучний інтелект галюцинує, він створює неправдиву інформацію», – навели своє визначення упорядники словника.

Вони зауважили, що разом з новою технологією приходить й нова мова, тож лексикографи Кембриджського словника вже додали до нього такі слова, як LLM (large language model, або ж велика мовна модель), GenAI (generative AI, або ж генеративний штучний інтелект), та GPT.

«Можливо, повсякденне використання інструментів ШІ вже знайоме всім, але «бум» у використанні інструментів генеративного ШІ все ж є новим феноменом. У 2023 році стало зрозуміло, що ця нова доступна технологія далека від досконалості, оскільки здатна продукувати неправдиву інформацію – галюцинації – і подавати її як факт», — додали упорядники.

А словосполученням минулого, 2022 року, за версією Кембриджського словника стало Goblin mode, що означає «поблажливий, лінивий, неохайний або жадібний тип поведінки».

На початку листопада 2023-го своє слово року представив і авторитетний словник англійської мови Collins — ним тамтешні упорядники обрали AI, абревіатуру від Artificial Intelligence («штучний інтелект»).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук