Україна виготовляє десятки аналогів дронів «Шахед» на місяць, заявили в Кабміні. Що відомо

Україна вийшла на серійне виробництво дронів-камікадзе, аналогів іранських «Шахедів», які активно застосовує російська армія для атак по Україні. Наразі йдеться про «десятки таких БпЛА на місяць». Про це розповів міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін під час зборів Європейської Бізнес Асоціації, пише Forbes.

Водночас назва, модель дронів, їхній виробник і точна кількість дронів не зазначається.

«Починаючи з того, що називають «українським «Шахедом», ми не кажемо назву цього продукту, але вийшли на серійне виробництво його й зараз (виробляємо) десятки на місяць, продовжуючи багатьма іншими позиціями, які ми раніше виробляли зовсім мало, а зараз маємо пристойні цифри», — зазначає Камишін.

За його словами, оборонна галузь уже зараз робить значний внесок на розвиток економіки України. Згодом вона може стати її основним сектором.

Український дрон-камікадзе, аналог «Шахедів», з’явився на приватному підприємстві і про інтеграцію з «Укроборонпромом» не йдеться. Водночас, за словами міністра, чимало компаній, що займаються розробкою дронів, побачили можливість «на одному з державних заводів знайти ті ресурси, які вони не можуть знайти самі собі окремо».

Що відомо про український аналог «Шахедів»?

Про виробництво українських дронів-камікадзе, що можуть долати тисячу кілометрів, у грудні 2022 року розповідала речниця «Укроборонпрому». Тоді йшлося про етап випробувань.

У лютому 2023 року було опублікованевідео з випробувань, на ньому українська розробка схожа на іранські дрони Arash-2. Можливо, дрон базується на бюджетному БпЛА-мішені RZ-60, що був представлений у 2021 році українським підприємством «Рамзай», а льотні випробування пройшов ще у 2019 році. Такий дрон може пролетіти сотні кілометрів і зовні схожий на радянський розвідувальний безпілотник Ту-143 «Рейс».

Достеменно не відомо, чи про цю розробку заявив у листопаді міністр Камишін.

20 червня 2023 року, після зустрічі Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного, Командувача Повітряних Сил Миколи Олещука та директора ДП «Укроборонпром» Юрія Гусєва, в підприємстві заявили про успішне застосування безпілотника на 1000 кілометрів.

За тиждень після цього, 27 червня 2023 року, президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Гусєва з посади. За даними «Економічної правди», причиною став провал ракетної програми та невідповідність результатів обіцянкам. Джерела ЕП також зазначають, що замовлень від Міноборони на «безіменні безпілотники» не було. Їх виготовляли коштом «Укроборонпрому» та передавали військовим.

«За задумом, це має бути багатофункціональна платформа, яка могла б скидати вибухівку, переносити станцію РЕБ, розвідувати територію або самознищуватися. За даними джерел ЕП, поки що виготовили першу серійну партію цих безпілотників і працюють вони лише як камікадзе», — пишуть в медіа.

29 червня 2023 року офіційно оголосили про реорганізацію державного підприємства «Укроборонпром» в Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість». У листопаді цього року директор АТ Герман Сметанін в інтерв’ю «Економічній правді» підтвердив, що дрони виробляються, «зокрема в кооперації з іноземними партнерами», однак більше деталей не надав.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук