Як відбуватиметься перехід до відкритого банкінгу в Україні — розповіли в НБУ

Україна готується до переходу до концепції відкритого банкінгу. Заступник голови Національного банку України Олексій Шабан розповів про те, як це відбуватиметься.

  • За його словами, відкритий банкінг активно розвивається у всьому світі, над цим зараз працює і НБУ.
  • Йдеться про структурований і безпечний обмін даними між надавачами платіжних послуг через відкриті API (application programming interface).
  • Відкритий банкінг — лише один із кроків до відкритих фінансів. Згідно із законом України «Про платіжні послуги» з 1 серпня 2025 року всі банки мають відкрити свої API.

«Щоб у серпні 2025 року вони могли зі своїм рішенням, цікавим для споживача, доєднатися до будь-якого банку, стандарти відкриття API для всіх банків мають бути однаковими.Ми проаналізували досвід різних країн, у тому числі європейських, де відкриття API відбувалося як із подачі регуляторів, так і шляхом самоорганізації ринку. Ми пішли останнім шляхом», — зазначив Олексій Шабан.

  • Уже зараз НБУ почав встановлювати рамки, далі банки домовлятимуться про стандарти відкритих АРІ. Йдеться не лише про технічну специфікацію, але і про мінімальний набір так званих базових API, які мають відкриватися на безоплатній основі.
  • Буде створено базовий набір даних, які банки передаватимуть безкоштовно, а також додатковий — на комерційній основі. Усі специфікації будуть стандартизовані та за підсумком домовленостей між банками затверджені НБУ.

«Ми вважаємо, що навесні 2024 року домовленості мають бути узгоджені, щоб у банків був час до визначеного в законі терміну відкрити API. За основу банки вже взяли специфікації Berlin Group і зараз уже оптимізують їх для нашого ринку. Ми впевнені, що в серпні 2025 року банки відкриють доступ до інформації за рахунками та навіть для ініціювання транзакцій», — наголосив Олексій Шабан.

Отримати доступ до рахунків зможуть тільки ті учасники платіжного ринку, які отримають необхідну авторизацію Національного банку, і лише з дозволу власника

Що таке відкритий банкінг?

Відкритий банкінг — концепція, яка дозволяє обмінюватися фінансовими даними між банками та сторонніми постачальниками послуг за допомогою прикладних програмних інтерфейсів (API). Традиційно банки зберігають фінансові дані клієнтів у власних закритих системах. Відкритий банкінг дозволяє клієнтам безпечно та в електронному вигляді ділитися своєю фінансовою інформацією з іншими уповноваженими організаціями, такими як фінтех-компанії, постачальники платіжних послуг та інші банки. Перші правила відкритого банкінгу були запроваджені Європейським Союзом у 2015 році, і відтоді багато інших країн запровадили концепцію.

Концепція відкритого банкінгу була затверджена в Україні в серпні 2023 року. Вона визначає напрями розвитку, дорожню карту та ключові вимоги до впровадження в Україні відкритого банкінгу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук