Meta звинувачують у збиранні персональних даних дітей в Instagram та Facebook

Генеральні прокурори 33 американських штатів звинуватили компанію Meta у збиранні особистих даних користувачів до 13 років на своїх платформах. Про це йдеться у федеральному позові проти корпорації, пише BBC Business.

  • Принаймні з 2019 року Meta свідомо відмовляється вимикати більшість облікових записів користувачів віком до 13 років та збирає їхні персональні дані без згоди батьків, зокрема про місце перебування та адресу електронної пошти.
  • У позові йдеться про те, що з початку 2019 року й до середини 2023 року Meta отримала понад мільйон повідомлень від батьків, друзів та користувачів Instagram щодо профілів дітей до 13 років, однак «вимкнула лише частину з цих облікових записів».
  • Відповідно до позову, Meta порушила низку законів США про захист прав споживачів, а також — американський федеральний Закон про захист конфіденційності дітей в інтернеті (COPPA), який забороняє компаніям збирати персональні дані дітей віком до 13 років без згоди батьків.
  • Згідно з наявною інформацією, один із дизайнерів продуктів Meta написав у внутрішньому електронному листі, що «молодь — найкраще», додавши, що Meta хочете залучати молодь до своїх продуктів якомога раніше.

«Умови використання Instagram забороняють використовувати застосунок користувачам віком до 13 років (в деяких країнах і старших), і ми вживаємо заходів для видалення цих облікових записів, коли їх ідентифікуємо. Проте перевірка віку людей в інтернеті є складною проблемою для галузі», — сказали представники Meta CNN.

  • У позові також йдеться про те, що Meta знала, що її алгоритм може таргетувати на дітей шкідливий контент, завдаючи шкоди їхньому добробуту. У внутрішніх повідомленнях співробітники компанії писали, що стурбовані тим, що «контент в Instagram викликає негативні емоції в підлітків та впливає на їхнє психічне здоров’я, а алгоритми рейтингування втягують їх у негативні спіралі та петлі зворотного зв’язку, з яких важко вийти».
  • Порушення правил конфіденційності можуть коштувати корпорації сотні мільйонів доларів, оскільки більшість американських штатів вимагають штрафи в розмірі від $1000 до $50 000 за кожне порушення.

Звинувачення в порушенні конфіденційності — частина федерального позову, який минулого місяця подали 33 штати США. Meta звинувачують у заманюванні дітей в Instagram та Facebook. Водночас корпорація приховує реальну безпекову ситуацію на платформах та внутрішні дослідження, які доводять шкоду користувачам.

За інформацією CNN, хвиля судових позовів проти Meta — результат розслідування, яке розпочалося у 2021 році після того, як інформатор Facebook Френсіс Хауген представила десятки тисяч внутрішніх документів компанії, які, за її словами, доводять, що компанія знала, що її продукти можуть негативно впливати на психічне здоров’я дітей та підлітків.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук