За два місяці українізувалися 1780 київських доменів — на черзі Харків

Раніше ми писали, що офіційні реєстратори доменів об’єдналися заради просування правильного написання доменів міст. Є перші результати акції: замість зросійщеного kiev.ua за два місяці було зареєстровано 1780 нових доменів у зоні kyiv.ua. На черзі місто Харків.

  • В період із серпня по жовтень 2023 року 28 українських реєстраторів знизили вартість реєстрації імен у правильній зоні, провели комунікаційну компанію, а також опублікували інструкції про те, як власникам сайтів перейти на домен в дерусифікованій зоні.
  • Акція принесла результати: за два місяці в зоні kyiv.ua було зареєстровано 1780 нових доменів, що складає 60% від загальної кількості імен в правильній столичній зоні.

Наступним кроком стала акція з популяризації правильного домену Харкова – kharkiv.ua (на якому зареєстровано 751 ім’я), який має замінити зросійщену зону — kharkov.ua (1930 імен). Триватиме ініціатива з 1 листопада до 31 грудня 2023 року. В акції беруть участь 17 реєстраторів, включно з Imena.ua, Nic.ua, Cityhost.ua, Hostpro.ua, Ukrnames.com тощо.

Чому це важливо?

Кожен український обласний центр має власний домен у національній зоні «.ua», більша частина з яких зареєстрована на імена міст, які транслітеровані з російської. До прикладу, odessa.ua (1334 домени) замість odesa.ua (47 доменів), rovno.ua rivne.ua.

Реєстрація на зросійщених доменах продовжується навіть попри існування українських аналогів. Дерусифікація доменів є одним з багатьох способів позбавлення від російського впливу над українським інтернетом. Особливо, зважаючи на війну з росією, доречним для власників сайтів є перевести свій сайт на адресу з правильною, українською зоною.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук