Організатор конференції Devternity згенерував спікерок з допомогою ШІ

Засновника конференції software-розробників Едуарда Сізовса звинуватили у створенні фальшивих жінок спікерів, щоби підвищити їх різноманітність. Конференція Devternity мала би початися 7 грудня 2023 року онлайн в Латвії, але деякі спікери почали відмовлятися від участі. Видання 404 Media розповідає про інцидент зі зловживанням ШІ.

AIN.UA публікує перекладений матеріал.


Devternity – це онлайн-конференція для розробників програмного забезпечення, яка призначена лише для запрошених спікерів. Як повідомляється, у минулому вона збирала сотні відвідувачів під час живих зустрічей в Латвії, а потім навіть більше — після того, як перейшла в онлайн. У 2015 році івент заснував Едуард Сізовс.

Помітив фальшивих спікерок інженер Ґергей Орош. У четвер 25 листопада він написав у соцмережі Х (Twitter), що виявив фейкових спікерів на сайті Devternity. Дві жінки — Анна Бойко, вказана як штатний інженер у Coinbase, і Наталі Стадлер, «майстриня програмного забезпечення» теж в Coinbase — були вказані на сайті як спікерки, але, схоже, вони не існують у реальному житті. Жінки не існують ніде більше в інтернеті, окрім самого вебсайту Devternity.

Орош знайшов архівні версії сайту Devternity, де були згадані Бойко та Штадлер. Згідно з архівами 2021 року, Штадлер роками вказували спікеркою. Сізовс відповів на ці звинувачення у своєму твіті на 916 слів, визнавши, що створив принаймні одну підроблену спікерку, Штадлер, у процесі створення сайту Devternity, а потім просто не прибирав її.

Він сказав, що профіль був «автоматично згенерований, із випадковим заголовком, випадковим дескриптором Twitter, випадковим зображенням», і хоча він помітив, що цей профіль все ще на сайті, він не пішов його видаляти, оскільки на це треба було витратити свій час. На його думку, «краще мати цю демоперсону, поки я шукаю спікерів на заміну». У своєму твіті Сізовс не уточнив, чому він вважає, що так «краще».

Сізовс визнав, що після того, як цьогорічна конференція досягла гіршого, ніж очікувалося, рівня різноманітності спікерів, він застосував ШІ-генеровані профілі. Єдиними учасницями, які погодилися бути на конференції були: авторка і програмістка Сенді Метц, software-розробниця, технічна експертка в Instagram Юлія Кірсіна, та керівниця відділу зв’язків з розробниками Amazon Web Services Крістін Говард. Але двоє з трьох згодом відмовились.

Видання 404 Media звернулось до спікерок за коментарями:

  • Сенді Метц сказала, що вона відновлюється після нещодавньої операції зі заміни колінного суглоба, і тому їй довелося відмовитися від участі у конференції. За її словами, Сізовс роками «добродушно переслідував» її, щоб вона погодилася взяти участь. «Цього року я нарешті вирішила виступити, а потім була змушена відмовитися через цю операцію».
  • Крістін Говард же розказала, що вона подорожувала, коли ця ситуація завірусилась в соцмережах, і вона негайно надіслала електронний лист організаторам Devternity. Вона також каже, що Орош зв’язався з нею перед тим, як опублікувати свій пост в X із звинуваченнями щодо фейкових спікерок.
  • А прессекретар Coinbase взагалі відповів, що їм взагалі не відомо про виступи співробітників Coinbase на цій конференції.

Сізовс одразу пішов захищатися у соцмережах. «Чому вас так турбує ця випадкова бідна жіночка, яка ніколи навіть не потрапляла до остаточного списку? Я ще раз перевірив. Ніколи. 8 років поспіль відвідувачі отримували те, за що платили. Кожен. Божий. Раз», – відповів Сізовс, маючи на увазі Штадлер.

Юлія Кірсіна все ще вказана як спікерка на сайті Devternity, попри те, що Сізовс каже, що і вона більше не виступатиме. Сізовс видалив Анну Бойко (ймовірно фейкову спікерку) два дні тому, згідно з репозиторієм Github для сайту, після того, як пост Ороша завірусився.

А за кілька годин після свого першого поста Сізовс продовжив писати в Х:

«Я ж сказав, що це була помилка, помилка. Я навіть все виправив на сайті! Все ок? А от і ні, ми хочемо крові! Давайте скасуємо цього ГРІШНИКА!» — твітнув він. «Кількість ненависті та самосуду, які я постійно отримую скидається на те, ніби я ошукав або вбив когось. Але я не буду захищатися, тому що не відчуваю себе винним. Я не зробив нічого страшного, за що мені потрібно було б просити вибачення».

https://twitter.com/eduardsi/status/1728447955122921745?s=20

Навіть якщо те, що каже Сізовс — правда, а Штадлер була лише в демосписку, який він помилково залишив, деякі доповідачі вже відчули, що їх ввели в оману та лишили конференцію.

Скотт Хансельман, віцепрезидент спільноти розробників Microsoft, заявив, що він також відмовився від участі в конференції. «Вся ця історія з конференцією дуже розчаровує. Такі спікери, як я, коли їх запрошують на конференцію, одразу питають: «хто там буде крім мене?» — пише він. «Я вже багато років публікую правила участі на своєму сайті, включно з повним складом учасників. Мене також обдурили ці фальшиві спікерки».

Девід Хайнмаєр Ханссон, творець Ruby on Rails, відповів на твіт Сізовса, сказавши, що він «не візьме участь» у конференції. «Яка дивна історія. Ніколи не бачив нічого подібного за десятиліття виступів на конференціях», – написав Ханссон. «Незалежно від того, що в врешті-решт станеться, я йду».

«Відповідь Сізовса на звинувачення не пройшла мою перевірку, тому я відмовився», — прокоментував Ханссон. «Те, що він не відповів на моє прохання видалити мене з вебсайту конференції, також не допомогло. Сподіваюся, люди зможуть повернути свої гроші, якщо вони того захочуть».

Ба більше, спікери на інших івентах Сізовса також йдуть після заяв Ороша, що Сізовс також згенерував спікерів на конференції JDKon. Наприклад, Аліна Прохода, вказана як старша інженерка WhatsApp, MVP Microsoft, також не існує в інтернеті.

Влад Міхалча, Java-програміст, який мав виступити на JDKon, написав у соцмережі X, що більше не виступатиме на заході через ці звинувачення.

Сізовс не відповів на численні запити про коментарі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук