Zoom-конференції втомлюють сильніше, ніж особисті зустрічі — дослідження

Читати на RU

Нове дослідження, опубліковане в науковому журналі Nature, показало, що відеоконференції виснажливіші, ніж особисті зустрічі. Значні фізіологічні зміни можна було спостерігати вже на 50-й хвилині відеоконференції. Про це повідомляє Business Insider.

  • В жовтні команда австрійських вчених опублікувала дослідження, в якому взяли участь студенти 35 різних університетів. Реакцію студентів вимірювали в ході довготривалих лекцій.
  • Вісімнадцять студентів відвідали лекцію особисто, а решта 17 дивилися її в режимі відеоконференції.
  • Використовуючи сканування мозку та серця, дослідники знайшли свідчення того, що відеоконференції в Zoom та подібних застосунках виснажливіші за офлайн-зустрічі.
  • Рівень втоми, смутку та неуважності у студентів, які були присутні онлайн, виявились вищими, ніж у тих, хто зʼявився особисто.

«Ґрунтуючись на результатах нашого дослідження, ми рекомендуємо робити перерву через 30 хвилин, оскільки ми виявили, що за 50 хвилин відеоконференції спостерігаються значні зміни у фізіологічній та суб’єктивній втомі», — пояснив один із авторів дослідження Рене Рідль, професор Університету прикладних наук Верхньої Австрії.

  • На основі результатів дослідження вчені зробили висновок, що відеоконференції слід розглядати як можливе доповнення до особистої взаємодії, але не як її заміну.

Чому це цікаво

Йдеться не лише про Zoom, а про всі застосунки для відеоконференцій, які набули поширення внаслідок введення карантинних обмежень після початку пандемії COVID-19 у 2020 році. Вони дозволяють економити час і гроші, які витрачаються при особистих зустрічах, але через них люди часто втрачають години на нескінченних колах, які часто необовʼязкові і заплановані переважно через те, що це займає лише пару кліків.

Як виявило дослідження, на додачу до цього, чим довший Zoom-кол, тим більше він виснажує – на відміну від особистих зустрічей.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук