У Бразилії ухвалили постанову, повністю написану ChatGPT

У Бразилії ухвалили перший в країні законопроєкт, повністю написаний штучним інтелектом, пише Associated Press.

  • Постанову схвалили у жовтні у другому за розміром місті на півдні Бразилії Порту-Алеґрі, населення якого становить 1,3 мільйона людей. Член міської ради Раміро Росаріо лише минулого тижня зізнався, що вона була написана чат-ботом.
  • Він розповів, що попросив ChatGPT від компанії OpenAI створити пропозицію для запобігання стягнення плати з платників податків за заміну лічильників споживання води у разі їхньої крадіжки. Потім він представив її своїм 35 колегам у раді, не внісши жодної зміни і навіть не повідомивши їх про походження документа.

«Якби я розкрив це раніше, пропозиція, звичайно, навіть не була б поставлена на голосування», — розповів Росаріо. «Було би несправедливо щодо населення ризикувати тим, що проєкт не схвалять лише тому, що його написав штучний інтелект».

  • Палата з 36 членів схвалила постанову одноголосно, і вона набула чинності 23 листопада.
  • Президент міської ради Гамільтон Соссмейєр дізнався, що Росаріо залучив ChatGPT до написання пропозиції, коли той похвалився цим досягненням у соціальних мережах. Соссмейєр спочатку сказав місцевим ЗМІ, що вважає це «небезпечним прецедентом».

Соссмейєр зазначив, що Росаріо нікому не повідомив у раді, що законопроєкт написав ChatGPT. Збереження у таємниці походження документа було навмисним. Росаріо сказав, що його метою було не лише розв’язати місцеву проблему, а й розпалити дискусію. Він розповів, як ввів підказку із 49 слів у ChatGPT, а той за кілька секунд повернув повний проєкт пропозиції, включно з обґрунтуваннями.

«Я переконаний, що… людство переживе нову технологічну революцію», – сказав Росаріо. «Всі інструменти, які ми розробили як цивілізація, можуть бути використані для зла і добра. Тому ми повинні показати, як це можна використовувати для добра».

Президент міської ради Соссмейер, який спочатку засудив цей метод, схоже, вже змінив свою думку.

«Я змінив свою думку, — сказав Соссмейєр. «Я почав читати детальніше і побачив, що, на жаль чи на щастя, це [написання законопроєктів ШІ] буде тенденцією».

Росаріо з Порту-Алеґрі не був першим законодавцем у світі, який випробував можливості ChatGPT. Іншим це вдавалося в меншому обсязі або з менш успішними результатами.

Сенатор від демократів у штаті Массачусетс, США, Баррі Файнголд звернувся до ChatGPT, щоб допомогти написати законопроєкт, спрямований на регулювання моделей штучного інтелекту, включно із самими ChatGPT. Однак, проєкт закону ще не був винесений на голосування.

Файнголд вважає, що чат-боти можуть допомагати з деякими складними елементами законодавчого процесу, наприклад, швидким пошуком та цитуваннями чинних законів. Однак важливо, щоби всі знали, що ChatGPT чи схожі інструменти використовувалися у процесі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук