1 грудня до ВР подали законопроєкт про лобізм. Він впливає на вступ України до ЄС

Верховна Рада України має ухвалити законопроєкт про доброчесне лобіювання та адвокацію до кінця січня 2024 року. Якщо документ не ухвалять, це може сповільнити процес вступу України до ЄС, повідомляє Forbes.

  • Такий термін озвучив голова НАЗК Олександр Новіков, який брав участь у підготовці законопроєкту.
  • Згідно з представленим законопроєктом, будь-який бізнес може співпрацювати з лобістами за умови, що клієнтом, бенефіціаром чи власником цього бізнесу не є громадянин росії чи Білорусі.
  • Лобісти, у разі ухвалення закону, отримають можливість брати участь у розробці законопроєктів та ставати співавторами нормативно-правових актів. Заплановано створення публічного реєстру лобістів на базі платформи Мінцифри, а незареєстрованих лобістів будуть штрафувати, сума – 5400 грн.
  • Окрім лобізму, законопроєкт також регулює питання адвокації, діяльності громадських організацій (ГО), які, на відміну від лобістів, не працюють на отримання прибутку. Фінансування адвокації може здійснюватися завдяки грантам від міжнародних партнерів, і реєстрація для ГО є добровільною, а звітність – необов’язковою.

Національне агентство з питань запобігання корупції подало законопроєкт до Кабінету Міністрів 1 грудня, і його реєстрація має відбутися найближчим часом. В Україні досі не існує закону, який регулює діяльність лобістів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук