«Дія» допоможе у розробці європейського цифрового гаманця — що наразі відомо

«Дія» долучилася до розробки EU Digital Wallet (EUDIW) — ініційованого Єврокомісією цифрового гаманця для громадян ЄС, який дозволить ідентифікувати себе та підтверджувати особисту інформацію. Наразі участь у розробці бере державне підприємство «Дія», але у майбутньому інтегрується застосунок. Мінцифра розповіла AIN.UA деталі.

Над чим саме працюватиме «Дія»

У межах проєкту «Дія» працюватиме над адаптацією до вимог та тестуванням у конкретних випадках використання. Зокрема братиме участь у всіх шести можливих кейсах:

  • публічні послуги онлайн;
  • відкриття банківського рахунку;
  • реєстрація сімкарти;
  • водійське посвідчення;
  • електронні рецепти.

Наразі тестування передбачає використання паспорта та посвідчення водія, але це не фінальний перелік, він може розширюватись залежно від потреб.

Кожна країна самостійно впроваджуватиме свій Європейський цифровий гаманець. Вони не будуть взаємозамінними з «Дією», однак будуть взаємосумісними.

Як відбувається робота над проєктом

Україна бере участь у пілотному проєкті як кандидат на вступ до ЄС, тож для повноцінного використання «Дія» в ЄС та EUDIW в Україні необхідне нормативне врегулювання в межах Угоди про асоціацію з Євросоюзом. На відміну від інших країн-учасниць, Україна, яка наразі не є членом Євросоюзу, долучається до розробки механізмів цифрової ідентифікації в ЄС.

Тестування електронного гаманця проводять у межах консорціуму з тестування прототипів цифрового ідентифікаційного гаманця за участі понад 140 організацій з України та 19 країн ЄС. «Дія» є частиною консорціуму, в рамках якого представники ДП працюватимуть над адаптацією до вимог EU Digital Wallet. Наразі ці вимоги в ЄС відсутні, а одна з цілей пілотного проєкту — надати пропозиції щодо таких вимог до Єврокомісії. Крім України, подібні рішення діють в Польщі та Португалії, а Фінляндія та Австрія вже мають прототипи, тому, як підкреслили у Мінцифри, внесок України очікують більшість країн.

Терміни та перспективи впровадження

Пілотний проєкт планують завершити до кінця 2025 року, у ньому передбачається тестування транскордонної сумісності на технічному рівні. Наприклад, можливість відкрити банківський рахунок у Франції з використанням «Дії».

Однак реальне впровадження залежатиме від правових аспектів більше, ніж від технічних. Обов’язкове використання EUDIW в ЄС планується з 2026 року.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук