Понад 35% фрилансерів збільшили дохід у другому півріччі 2023-го – дослідження

Понад 35% українських фрилансерів вдалося збільшити доходи за останні пів року, приблизно така ж кількість людей змогли зберегти доходи на сталому рівні. Про це йдеться у дослідженні Freelancehunt про виклики у роботі фрилансерів за час повномасштабної війни, яким біржа поділилася з AIN.UA.

  • Попри складну економічну ситуацію в країні, фрилансери почуваються досить непогано. 35,38% вказали, що змогли підвищити дохід за останні 6 місяців, ще у 35,57% він залишився на тому самому рівні. І тільки 29,05% спеціалістів почали заробляти менше.
  • Для 47,51% учасників опитування фриланс — основне місце роботи, для 52,49%, — підробіток. Трохи більше половини спеціалістів приходять на фриланс за цікавими проєктами чи можливістю збільшити дохід.
  • Більшість опитаних фрилансерів, 57,66%, почали працювати ще до початку повномасштабного вторгнення і продовжують зараз.
Інфографіка: Freelancehunt

Реакція фрилансерів на підвищення вартості життя

Вартість життя в Україні зростає. За даними дослідження, 48% фрилансерів підвищили вартість своїх послуг, стільки ж респондентів почали працювати більше. Також спеціалісти вказували, що розширили клієнтську базу за допомогою закордонних замовників, — таких було 14%. Але є і ті, хто вирішили знизити витрати, — 38%.

Варто також згадати про високий рівень відповідальності та інші виклики, з якими стикнулися фрилансери. Адже їм потрібно не тільки якісно виконувати свою роботу, а й шукати нових клієнтів, пропонувати свої послуги та ефективно комунікувати з наявними замовниками.

Інфографіка: Freelancehunt

Один із способів успішно стартувати на фрилансі чи збільшити свої доходи — покращення знань у вузькій спеціалізації. 71,6% опитаних фахівців зазначили, що такі знання мають вплив на рівень заробітку.

Інфографіка: Freelancehunt

Раніше Freelancehunt ділився основними трендами фрилансу в нашій країні на 2023 рік.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук