Тисячі камер відеоспостереження в Україні могли передавати дані в росію

В Україні встановлені тисячі камер відеоспостереження з програмним забезпеченням від російського виробника TRASSIR/DSSL, які могли роками передавати дані на російські сервери. Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми «Схем», проєкту Радіо Свобода.

  • Камери із софтом країни-агресора використовувалися як на критично важливих державних підприємствах, так і приватним бізнесом. Купували ці камери і пересічні українці для своїх домівок
  • Серед держпідприємств, які використовували TRASSIR, були Чорнобильська АЕС, Полтавська міська рада та Адміністрація морських портів. Серед приватних компаній — «Нова пошта», «Велика кишеня», Kernel та Interpipe.

У розслідуванні йдеться, що камери з російським софтом почали з’являтися в Україні щонайменше з 2004 року. Офіційно, починаючи з 2016-го року, вже після анексії Криму та вторгнення на Донбас, в країну завезли понад 10 000 камер. Останні такі поставки відбулись у лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення.

На великих українських ритейл-маркетах, як Алло та Rozetka, така продукція також масово продавалась роками. Наприклад, один із постачальників такого ритейлу зазначав, що лише за два роки їм вдалося продати 20 000 камер в Україні.

Державні органи, які мали б контролювати розповсюдження російського софту в Україні, не змогли запобігти цій загрозі.

У 2020 році СБУ втрутилась у тендер на закупівлю відеокамер з софтом TRASSIR для Львівської ОДА, але це не призвело до заборони використання цього програмного забезпечення. У відомстві лише відповіли журналістам, не можуть розкривати деталі своєї контррозвідувальної діяльності.

Держспецзв’язок проводив експертизу обладнання і програмного забезпечення у 2019 році, але висновком з журналістами не поділились. Лише у 2022 році у розпал війни відомство попередило «органи сектору безпеки та оборони» про те, що «компанія TRASSIR/DSSL співпрацює з федеральними міністерствами і службами сектору безпеки рф».

Існує ризик, що TRASSIR може повернутися на український ринок під виглядом закордонного продукту.

У 2023 році на український ринок було виведено програмне забезпечення AziGuard від румунської компанії AziTrend. Це програмне забезпечення складається з софту TRASSIR, але його продають як румунський продукт.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук