Послуги нацроумінгу для абонентів «Київстару» заблокували, щоби запобігти перевантаженню інших операторів

Послуги національного роумінгу для абонентів «Київстар» заблокували для уникнення перевантаження інших мереж. Це сталося 12 грудня 2023 року після масштабного збою в мережі оператора.

«Для уникнення перевантаження мереж інших операторів, за запитом СБУ, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій видав розпорядження про тимчасове блокування послуги національного роумінгу для абонентів «Київстар», — пишуть у Держспецзв’язку.

Наразі потужну атаку на оператора та подальший масштабний збій у роботі досліджують СБУ, фахівці Урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA, що діє при Держспецзв’язку, та представники телеком-оператора.


Сьогодні відповідальність за здійснення кібератаки взяло одне з російських угрупувань під назвою «Сонцепьок», діяльність якого пов’язують із головним управлінням генштабу збройних сил рф (колишнє гру).

«Це вкотре підтверджує використання росією кіберпростору як одного з доменів війни проти України. Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО закликав громадян зберігати спокій та максимально користуватися Wi-Fi мережами, а громадські заклади — зробити власні мережі Wi-Fi доступними для всіх користувачів», — додають у структурі.

Угрупування також повідомило про викрадення даних абонентів «Київстар» та знищення частини баз даних та серверів. Водночас у «Київстар» це спростовують і запевняють, що всі особисті дані абонентів у безпеці.

Вранці 12 грудня стався масштабний збій у роботі найбільшого мобільного оператора України «Київстар». Причина збою — потужна хакерська атака на ядро мережі «Київстар».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук