За що українська податкова оштрафувала PornHub – розбір юристки

19 грудня державна податкова служба України оштрафувала компанію, яка опікується сайтом PornHub на $5543. Йдеться про несплату так званого «податку на Google», який йде на фінансування потреб армії. Окрім того, компанія, яка оперує сайтом PornHub, ухиляється від реєстрації, хоча Україна за рейтингом на 14 місці серед інших країн за переглядами.

Юристка Axon Partners Ірина Мельникович у своїй авторській колонці для AIN.UA розповіла про те, чи дійсно PornHub порушив законодавство й чим це загрожує компанії.

Ірина Мельникович. Фото надане авторкою

Який податок не сплатив PornHub?

Фактично «податок на Гугл» — це ПДВ для нерезидентів (іноземних осіб), які надають електронні послуги, місцем постачання яких є митна територія України.

Податковий кодекс (ПК) визначає електронними послугами такі, що постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, зокрема шляхом встановлення спеціального застосунку або застосунку на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях.

У ПК наведений орієнтовний перелік послуг, які можуть вважатися електронними послугами. Наприклад:

  • постачання електронних примірників, надання доступу до зображень, текстів та інформації, зокрема, але не виключно, підписка на електронні газети, журнали, книги, надання доступу та/або завантаження фотографій, графічних зображень, відеоматеріалів;
  • надання доступу до інформаційних, комерційних, розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів, зокрема, але не виключно, розміщених на платформах спільного доступу до інформації чи відеоматеріалів.

Оподаткуванню «податком на Гугл» підлягають лише ті електронні послуги, місцем постачання яких є митна територія України. Місцем постачання електронних послуг вважається розташування того, хто отримує послугу. Для фізичної особи — її фактичне місце перебування. У ПК визначені методи, за допомогою яких платник має встановити розташування того, хто отримує послугу. Зокрема, через встановлення:

  • розташування провайдера телекомунікацій;
  • за мобільним кодом країни SIM-карти;
  • місцеперебування, з якого використовувалися інші засоби зв’язку або через IP-адресу.

Додатковими доказами розташування є:

  • платіжна адреса;
  • банківські реквізити, зокрема місце ведення банківського рахунка, використаного для розрахунку за електронні послуги;
  • інша комерційно важлива інформація.

Що конкретно мав зробити PornHub, щоб зареєструватися як платник податку?

Нерезидент зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від операцій із надання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких знаходить в Україні, сукупно перевищує 1 000 000 грн.

Реєстрація здійснюється за заявою нерезидента в електронній формі. Заяву можна подати лише через електронний кабінет ДПС за допомогою окремого функціоналу для нерезидентів — постачальників е-послуг.

Заяву потрібно подати до 31 березня наступного року за роком, у якому нерезидент перевищив дохід від електронних послуг в 1 000 000 грн.

Чи мала українська податкова якось проінформувати PorbHub про цей обов’язок?

З точки зору законодавства, надіслання податкового повідомлення-рішення (ППР) і є інформуванням нерезидента про його обов’язок. Надання якихось додаткових повідомлень не передбачено.

Чим обумовлений такий розмір штрафу?

За здійснення нерезидентом операцій із постачання електронних послуг на митній території України без реєстрації платником ПДВ передбачений штраф у 30 розмірів мінімальної заробітної плати на 1 січня відповідного року. У 2023 році — це 201 000 грн. За курсом долара НБУ сьогодні — це $5 385.

Гетманцев пише, що на PornHub накладений штраф $5 543. Сума дещо відрізняється, оскільки розрахована за різними курсами, але це штраф за нереєстрацію платником ПДВ.

Що буде, якщо PornHub і далі нічого не робитиме?

PornHub повинен упродовж 90 днів від отримання ППР сплатити штраф або оскаржити його. Якщо не сплатить штраф, то податкова служба має право звернутися до компетентних органів Канади для його примусового стягнення [штаб-квартира PornHub розташована у місті Монреаль, Канада].

Які шанси, що санкції проти PornHub накладуть за кордоном?

Україна й Канада є учасницями Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах. Згідно з нею, держави зобов’язані надавати допомогу в стягненні податкових боргів і притягненні платників податків до адміністративної відповідальності.

Втім, шанси реально стягнути штраф з PornHub в Канаді важко оцінити, оскільки це повністю залежить від дій Агенції доходів Канади. Агенція, вочевидь, має можливості реально стягнути цей штраф, але може підійти до виконання запиту і із суто формального боку. Українська податкова не зможе на це вплинути.

Авторка: Ірина Мельникович, Associate в Axon Partners

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук