Як за 4000 грн стати співвласником культового ТРЦ Ocean Plaza: унікальний проєкт від Inzhur

3

Напередодні нового, 2024 року, сервіс для спільного інвестування та володіння нерухомістю Inzhur запропонував інвесторам новий унікальний краудфандинговий проєкт — участь у приватизації культового торгово-розважального центру Києва Ocean Plaza, який держава конфіскувала у росіян. 

У блозі компанії Inzhur розповідаємо, як можна стати співвласником столичного ТРЦ та чому участь в аукціоні з його продажу саме «колективного» інвестора є справді важливою.

Передісторія Ocean Plaza

Розміщений майже у самому центрі Києва, ТРЦ Ocean Plaza багато років був улюбленим місцем шопінгу та відпочинку мешканців та гостей столиці. Саме в цьому центрі у свій час відкрили свої бутики бренди luxury-сегменту, перетворивши ТРЦ у справжню мекку столичних модників.

Та з початком повномасштабної війни життя у торговому центрі завмерло, адже багато років значна частина компанії, якій належить ТРЦ, перебувала у власності російського бізнесу. Суд прийняв рішення конфіскувати у росіян активи в Україні та передати їх у власність держави.

Перехід російської частки у власність держави

20 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд постановив конфіскувати частки росіян у столичному ТРЦ Ocean Plaza. Таким чином, в дохід держави були стягнуті дві третини акцій Ocean Plaza. Решта акцій залишилася в українського девелопера UDP Holdings Limited бізнесмена Андрія Іванова.

У червні 2023 року Кабмін передав 66,65% ТРЦ Ocean Plaza в управління Фонду держмайна (ФДМУ), який має виставити комплекс на приватизаційний аукціон зі стартовою ціною 1,3 млрд грн. Саме таким до війни був річний виторг компанії-власника об’єкта після операційних витрат. За інформацією ФДМУ, аукціон може відбутися вже у II кварталі 2024 року.

Чому вирішили створити фонд Inzhur Ocean

Звичайно, що поборотися за такий актив вирішить не один великий бізнес. Проте, як показує практика, мета таких покупців одна — придбати перспективний об’єкт за максимально низькою ціною.  Водночас у приватизації Ocean Plaza може бути зовсім інша, безпрецедентна історія, коли культова нерухомість стане не власністю чергового олігарха, а справжнім народним надбанням. 

Мова йде про новий проєкт REIT-компанії Inzhur — інвестиційного фонду Inzhur Ocean, метою якого є залучити 1,3 – 2 млрд грн від звичайних українців та взяти участь в аукціоні з продажу 66,65% корпоративних прав ТРЦ Ocean Plaza за оптимальною для держави ціною. Сьогодні мало хто з інвесторів має вільними 1,3 млрд грн, і ще менше з них готові ці кошти вкладати в Україну. Тож проєкт Inzur дозволяє державі залучити до державного бюджету саме ту суму, на яку розраховує ФДМУ. 

Поріг входу у проєкт Inzhur — усього 4000 грн. Це дозволить якомога більшій кількості людей в Україні не тільки познайомилася з інструментом REIT і  отримати досвід інвестування, але й відчути свою причетності до чогось справді великого. 

Усі кошти від приватизації Ocean Plaza підуть до державного бюджету для підтримання обороноздатності країни. Тож інвестиції в проєкт Inzhur Ocean стануть найбільшим донатом державі, який допоможе наблизити нашу перемогу.

Андрій Журжій, засновник Inzhur

Юридичне підґрунтя для придбання Ocean Plaza

Inzhur у випадку приватизації ТРЦ Ocean Plaza іде не за класикою. Компанія хоче не просто реалізувати інвестиційний проєкт. Вона хоче об’єднати майбутніх співвласників Ocean Plaza під масштабну ідею. Фактично, інвестиційний фонд Inzhur Ocean — це найбільший краудфандинг у бізнес-історії України, ціль якого — об’єднати тисячі інвесторів і викупити в держави мажоритарну частку культового ТРЦ.

ФДМУ планує провести продаж через аукціон Prozorro, тому дуже важливо, щоб держава отримала за нього справедливу ціну, яку і прагне запропонувати Inzhur Ocean. «Мета, яку ми поставили перед собою, є складною, але досяжною», — впевнений засновник Inzhur.

Як інвестувати в Inzhur Ocean

Інвестувати в Inzhur Ocean так само просто, як і в будь-який інший інвестиційний фонд Inzhur. Це займає до 30 хвилин. Співвласник робить заявку на інвестиційні сертифікати Inzhur Ocean через чат-бот у телеграмі. Далі укладає угоду онлайн чи в офісі. Перераховує кошти на банківський рахунок та отримує повідомлення про зарахування інвестиційних сертифікатів на брокерський рахунок.

Кошти, які акумулюються в Inzhur Ocean, одразу потрапляють на депозити у банки, з яких щомісяця нараховуються відсотки, які розподіляються серед співвласників фонду. Тобто, гроші майбутніх співвласників Ocean Plaza починають працювати одразу, ще до аукціону з приватизації самого об’єкта. 

Ставка за банківським депозитом, який отримують інвестори, на сьогодні становить 13% річних у гривні. Виплата дивідендів співвласникам Inzhur Ocean відбувається щомісячно на банківську карту. 

Після успішної приватизації Ocean Plaza співвласники будуть отримувати дивіденди від оренди торгових площ центру. Прогнозована середня дохідність фонду за 10 років – 20% річних в доларах США. Усі клопоти з обслуговування інвестиції бере на себе керівна компанія фонду — Inzhur. 

Яким буде вихід з інвестиції

На сьогодні термін діяльності Inzhur Ocean передбачений до 19 жовтня 2033 року. Після завершення цього терміну діяльність інвестиційного фонду може бути продовжена або ж об’єкт буде продано стратегічному інвестору за ринковою ціною, а кошти від продажу розподілені між співвласниками.

У випадку, якщо фонд не виграє аукціон з продажу ТРЦ, керівна компанія поверне усі кошти інвесторам протягом 30 днів, а фонд ліквідує. За бажання співвласники зможуть проінвестувати кошти в інший фонд Inzhur після виплати.

Також будь-хто з співвласників Inzhur Ocean, при необхідності, може повернути свої кошти ще до початку приватизації, без жодних втрат та ризиків. Inzhur бере на себе зобов’язання викупу інвестиційних сертифікатів до початку аукціону. 

Єдине, що у випадку продажу сертифікатів інвестору потрібно буде подати річну декларацію про доходи, незалежно від того, чи отримав він прибуток у результату такої операції.

Проте, Андрій Журжій впевнений, що охочих продати свої інвестиційні сертифікати до аукціону навряд чи буде багато. «Адже ті, хто будуть разом з Inzhur Ocean в період невизначеності (до початку аукціону), отримають переважне право доінвестування протягом семи днів після перемоги. І тільки після цього доінвестувати зможе кожен охочий», — підкреслює він.

Динаміка продажу інвестиційних сертифікатів

Станом на початок грудня 2023 року бажання стати співвласниками ТРЦ Ocean Plaza виявили вже понад 500 громадян. Також Inzhur отримує пропозиції від великих інвесторів, які готові вкласти у фонд від 1 млн грн, але не поспішає їх залучати. Адже роль Inzhur Ocean дещо інша — залучити якомога більше звичайних людей у цей проєкт. 

Саме велика кількість інвесторів стане свого роду гарантією чистоти приватизаційного процесу та дозволить запобігти домовленостям кількох олігархів, як це часто буває під час продажу цікавих об’єктів.

Тож проєкт Inzhur Ocean — це скоріше про об’єднання, ніж про чистий заробіток. Як і протягом усієї війни українці можуть об’єднатися і зробити разом те, що не змогли б зробити окремо — купити культовий комерційний об’єкт, щоб відродити його дохідність, забезпечити надходження до державного бюджету та працювати заради Перемоги. І це може стати дуже цікавим кейсом як в Україні, так і за її межами.

ТЕКСТ Олена Романюк

ЛІТЕРАТУРНА РЕДАКТОРКА Оля Закревська

ІЛЮСТРАЦІЇ Inzhur

ПРОДЮСЕРКА Надя Миколаєнко

МЕНЕДЖЕРКА Яна Проценко

ПРЕДСТАВНИК INZHUR Антон Яценко

Залишити коментар

Коментарі | 3

Пошук