Російський VK придбав сервіс Yclients, який і далі працює в Україні під назвою Altegio

Російський холдинг VK придбав сервіс YClients, який і досі працює в Україні під брендом Altegio. Про це повідомив «Бізнес Цензор» із посиланням на російські медіа.

  • 20 грудня 2023 року стало відомо про купівлю VK, якому належать підконтрольні ФСБ соцмережі «ВКонтакте» та «Одноклассники», 100 % групи компаній, розробників YClients — сервісу для онлайн-запису та автоматизації бізнесу в галузі послуг.
  • Суму угоди не розголошують, а в майбутньому планується інтеграція сервісів YClients у платформи VK.
  • Згідно з даними NGL.Media, йдеться про групу «Согаз», найбільшими акціонерами якої є Юрій Ковальчук, який входить до найближчого оточення російського президента, та компанія «Газпром», якою керує наближений до Путіна Алєксєй Міллєр, а також двоюрідний племінник Путіна Міхаіл Шеломов.
  • Також у медіа ідентифікували приблизно 500 українських компаній, які досі використовують сервіси Altegio чи Yclients.

Формально YClients припинив свою роботу в Україні ще у 2022 році — незадовго після початку повномасштабного вторгнення росії. Водночас запрацював ідентичний сервіс Altegio, який позиціюють як компанію з європейським корінням. Її нібито запустили партнери та колишні співробітники російської компанії, оскільки YCLIENTS заявила про продовження роботи на ринку рф та Білорусі. 

Усі наявні дані вказують на те, що Altegio — просто новий бренд російської компанії для західних ринків, отже українські бізнеси продовжують користуватися сервісом від російської компанії, яка має тісні відносини з російськими спецслужбами.

Однак Altegio (він же YClients) — не єдиний російський сервіс, який маскується під іноземний та продовжує роботу в Україні. У 2022 році також з’явився Syrve — софт для ресторанів, який, фактично є російським iiko.

iiko заснували російські підприємці Давід Ян (засновник ABBYY) та Максим Нальський (Pyrus). Вона займається софтом для автоматизації роботи кафе й ресторанів, у 2015 році російський «Сбербанк» придбав її контрольний пакет. Для приховування російського коріння iiko був створений Syrve.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук