Ностальгічний постапокаліпсис та кривавий гротеск. 7 ігор, у які грала редакція в 2023 році

2023 рік добігає кінця, тож час підбивати підсумки. Однак ми вирішили не обмежуватися серйозними аналітичними темами про інвестиції та український ринок ІТ, адже завершення року – це і про кількаденну (чи довшу) можливість перепочити, провести час сімʼєю, зайнятись улюбленим хобі та, зокрема, пограти у відеоігри. Саме тому редакція вирішила поділитися своїм ігровим звітом за 2023 – нові та ностальгічні ігри, які нещадно викрадали наш час упродовж року. Ділимося ним з вами. 

Wasteland 3

Грав головний редактор AIN.UA Олександр Стрельников

З роками, що змінюються не тільки у відривному календарі біля вхідних дверей, а і твоєму біологічному годиннику, дедалі частіше прокидається ностальгія: ти передивляєшся «Джуманджі» та «Назад у майбутнє» замість премʼєрного блокбастера, віддаєш перевагу Гендріксу та The Stooges як музичному супроводу твоєї поїздки на роботу, а також думаєш повернутись до свого дитячого хобі з колекціонування журналів замість підписок на онлайн-медіа. Так і з іграми — тебе починає тягнути до чогось знайомого з дитинства. То чому саме третя, а не перша частина Wasteland, пращура всіх постапокаліптичних ігор? Через атмосферу зледенілої пустелі та всепроникної хуртовини, що гарно контрастує з теплими різдвяними вечорами.

Wasteland 3 — рольова відеогра, розроблена компанією inXile Entertainment та випущена Deep Silver 28 серпня 2020 року. Це третя частина серії «Wasteland», доступна для Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Linux і macOS.

Кадр з Wasteland 3

Сюжет у хорошому сенсі нехитрий і розповідає історію аризонських рейнджерів у штаті Колорадо, де місцевий правитель доручає їм в обмін на цінні ресурси знайти трьох своїх дітей, що збунтувались проти нього. Звісно ж, за законом жанру, усе не так просто, і кожен із них має свою мотивацію, а сам батько сімейства теж не настільки простий і щирий у намірах, яким хоче здатись від початку.

Особливої уваги потребують саундтрек гри, над яким зокрема працювала Мері Рамос, відома за своїми роботами для фільмів Квентіна Тарантіно «Джанґо вільний», «Мерзенна вісімка» та «Вбити Білла». У грі лунають постапокаліптичні версії саундтреків із ситкомів Green Acres та Welcome Back, Kotter. Також до створення музики долучився Марк Морган — композитор ігор Fallout, Fallout 2 та другої частини Wasteland.

Ледь не всі механіки гри настільки добре знайомі кожному поціновувачу RPG, що вона стає такою собі comfort game навіть для геймерів «на пенсії»: розібратись що до чого тут дуже легко, а насолоди від геймплею чимало. Водночас на проходження сюжетної кампанії у вас піде близько 40 годин, тож задоволення можна розтягнути на весь різдвяний період.

Hollow Knight

Грала шеф-редакторка AIN.UA Марія Молодковець

Я — людина, чий ігровий досвід важко назвати насиченим, у дитинстві я не мала можливості вдосталь награтися в культові речі, але, можливо, і не дуже хотіла. Але 2023 змінив це коли я натрапила на Hollow Knight. Це неймовірно атмосферний темний платформер, яка навряд залишить когось байдужим.

Hollow Knight – метроїдванія, випущена у 2017 році інді-студією Team Cherry. Метроїдванія — піджанр пригодницьких ігор та платформерів, у яких гравцям доводиться поступово досліджувати всесвіт і рухати сюжет, на початку — з обмеженими можливостями та ресурсами, поступово вдосконалюючи свої навички та здобуваючи ресурси.

Кадр з Hollow Knight

Сюжет гри спочатку видається дуже простим, як, власне, і механіка. Ти граєш за маленького чарівного жука, якого всі називають Лицарем, у твоїх руках — місцевий меч-голка, яким можна ефектно знищувати ворожих жуків. Усе відбувається в покинутому комашиному королівстві Hallownest. І якщо на початку здається, що все просто, треба лише штурхати голкою і стрибати через колючки, то в певний момент хочеться кинути щось важке в екран, коли з п’ятого разу не вдається перемогти чергового боса. Від цього ігровий процес стає тільки цікавішим.

Hollow Knight отримав схвальні відгуки після виходу. Destructoid назвав його «шедевром ігор», а на PC Gamer — «новою класикою». IGN також високо оцінив зображення, звук, музику та «мільйон інших деталей» Hollow Knight у створенні атмосфери.

Саундтрек до гри взагалі потребує окремої розмови. Він заслуговує на те, щоби просто відкрити стартове вікно і слухати перед сном: меланхолійний, темний і химерний.

Hollow Knight доступний для на Windows, Linux, macOS, Nintendo Switch. PlayStation 4 та Xbox One. А Team Cherry вже працює над другою частиною гри – Hollow Knight: Silksong, головним героєм якого стане бос із першою гри – Шершень (Hornet). Вона мала вийти ще у 2023 році, однак реліз було відкладено, можливо, на 2024 рік.

Hogwarts Legacy

Грала випускова редакторка AIN.UA Оля Закревська

Я з дитинства обожнюю Гаррі Поттера. Мама згадує, що жодні книжки ані до, ані після цієї серії я не читала й не чекала з таким захопленням. Тому колись давно крім наступної книжки, які, треба сказати, виходили з неймовірно великими перервами, я отримала в подарунок диск із найпершою ПК-грою у всесвіті Поттера. Треба сказати, що геймер із мене не дуже. Думаю, кількість комп’ютерних ігор, у які я грала за все життя, можна перерахувати на пальцях рук. Але три пальці в цьому переліку — за іграми, де треба бігати по Гоґвортсу. А від цього року — чотири. Весною, майже на мій день народження, вийшла дуже довгоочікувана Hogwarts Legacy — гра, яка дозволяла тинятися найвідомішою магічною школою світу вже без сюжетів книг та без знайомих персонажів. Тобто буквально втілювала мрію 11-річної мене.

Hogwarts Legacy — рольова гра, яка вийшла у 2023 році для Microsoft Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One та Nintendo Switch. Це офіційна гра за всесвітом книг про «Гаррі Поттера», події якої розгортаються наприкінці XIX століття, за понад 100 років до народження самого Гаррі Поттера.

Кадр з Hogwarts Legacy

Граю дуже нерегулярно, тому пройшла зараз лише 61 % основного геймплею. Дуже зраділа, що нема квіддича, бо в усіх іграх, які я колись проходила, найгірше мені даються місії та квести з польотами. Дуже зраділа відкритому світу, бо це саме те, чого я чекала в Hogwarts Legacy найбільше — бігати територіями магів і чарівників, знаходити магічні предмети, чаклувати всілякі закляття. Дуже тривожилась, коли в процесі геймлею з’ясувалось — персонаж вивчить і застосовуватиме непрощенні закляття. Навіть «Авада Кедавра». Обожнюю побічні квести й майже ніколи не гуглю, як їх пройти.

Hogwarts Legacy має відкритий світ із можливістю досліджувати його закутки, а основний сюжет і сайдквести приводять героя не лише в Гґгвортс та Гоґсмід, але й у віддалені куточки чарівного світу. Герой може самостійно обрати факультет, на якому навчатиметься, відвідувати різноманітні уроки та клуби, битися із магічними створіннями, монстрами та темними чаклунами, а також, що не менш важливо — літати на гіпогрифі.

Знаю, що багато людей вмикають «Гаррі Поттера» як різдвяне чи новорічне кіно. Якщо ви досі не пробували створити таке ж затишне кіно, але зі своїм персонажем — може ці святкові дні це той самий час, якого ви чекали. У мене в ігровому процесі зараз, до речі, зима і всюди прикрашені ялинки.

Diablo IV

Грав шеф-редактор AIN.Capital Ростислав Собачинський

Цього року нарешті вийшла Diablo IV, у яку я вже встиг награти кількасот годин. Найбільше враження гра склала одразу після запуску — крутезний сюжет, виглядає шикарно, гротескно, криваво — у дусі франшизи, та й загалом грати приємно. На жаль, коли перше враження розвіялось, зрозумів, що в Diablo IV немає чим зайнятися. Релізна версія взагалі не мала цікавого ендгейму — ситуація начебто виправилась із подальшими сезонами, але цього я вже перевіряти не буду. Мабуть, дочекаюсь нового доповнення, бо саме сюжетом, на мою думку, славиться ця серія!

Diablo IV — мультиплейерна рольова гра та четверта частина легендарної серії Diablo, яка вийшла у 2023 році й доступна для Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series. Події відбуваються через 50 років після подій Diablo III: Reaper of Souls, коли до світу Санктуарію повертається демониця Ліліт, дочка демона Мефісто, щоби перемогти свого батька та правити Пеклом. За її слідами вирішує головний герой під наставництвом янгола-відступника Інаріуса, аби завадити планам Ліліт.

Кадр з Diablo IV

У Diablo IV гравець може самостійно обрати один із п’яти класів персонажа: варвар, чародій, друїд, вбивця, некромант. Кожен має свої унікальні здібності та стиль гри. На відміну від попередніх ігор серії, герою в четвертому «Діабло» одразу доступні всі локації для досліджень, їх не потрібно окремо поступово відкривати на мапі.

Diablo IV була номінована на найкращу мультиплейрену гру 2023 року за версією The Game Awards 2023, але програла Baldur’s Gate 3.

Horizon Zero Dawn

Грала шеф-редакторка AIN.UA Марія Молодковець

Horizon Zero Dawn – ще одне моє особисте відкриття 2023 року. Оскільки ігрового досвіду я маю мало, то майже нічого не чула про цей шедевр раніше, а натрапила на нього абсолютно випадково – у галереї Ps Plus. Оскільки гра була доступна за моєю підпискою, а на постері стояла неймовірна рудоволоса жінка напроти величезної металевої тварини, я не задумуючись скачала та запустила гру. І жодного разу не пошкодувала. Уже згодом я зрозуміла, що гру високо оцінили й до моєї особистої оцінки, а деякі друзі пройшли її неодноразово.

Horizon Zero Dawn – це рольовий екшн від Guerrilla Games та Sony Interactive Entertainment, який вийшов для PlayStation 4 у 2017 році. Це перша частина серії Horizon, яка розповідає про дівчину Елой, яка живе в постапокаліптичному світі, де люди повернулися до первісного устрою та живуть у племенах. Вони вірять, що світ створила Велика Матір, разом із людьми, тваринами й роботами, які живуть пліч-о-пліч. За переказами, Древні відвернулися від Великої Матері і стали поклонятися машинам, від чого й загинули.

Кадр з Horizon Zero Dawn

По-перше, Horizon Zero Dawn – це неймовірно гарна, у якій хочеться роздивлятися кожний піксель, зупинятися на локаціях та досліджувати кожний закуток відкритого світу. По-друге, сюжет гри затягує з перших кадрів, ти хочеш дізнатися, чому Елой вигнали з племені, хто хоче її вбити та що, власне, сталося із цивілізацією. На щастя, усе це можна дізнатися, якщо йти не лише основним сюжетом, але й сайдквестами.

Наразі гра доступна для PlayStation та Windows, а у 2022 році для PlayStation також вийшло продовження — Horizon Forbidden West.

It Takes Two

Грала редакторка AIN.Business Лілія Галка

Це дуже крута гра для двох. Мені дуже сподобалася задумка гри та її естетика. А ще вона справді виявляє якісь баги в стосунках людей, які цю гру проходять разом. Я спершу половину гри бісилася, а наприкінці плакала хвилин 15, бо вона закінчилася.

It takes two – пригодницький платформер від Hazelight Studios та Electronic Arts, який був випущений у 2021 році для Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series X, S. У цю гру можна грати лише вдвох – онлайн чи в локальній кооперації, а екран здебільшого буде поділений на дві частини – для кожного гравця. It takes two насичена різноманітними ігровими механіками з різних ігрових жанрів, незмінним залишається співпраця між гравцями. А також тут можна натрапити на велику кількість внутрішніх мініігор, за які можна отримати спеціальні ачівки.

Кадр з It takes two

У сюжеті йдеться про подружжя Коді та Мей, які опинилися на порозі розлучення. Після того, як вони розповідають новину своїй донці Роуз, вона намагається налагодити їхні стосунки, нехай не в реальності, але в ігровому світі, використовуючи двох ляльок. Сльози Роуз потрапляють на іграшки й магічним чином батьки опиняються в тілах ляльок. Формально ваша мета – вибратися з іграшкових тіл, однак усе набагато глибше. It takes two – це гра-терапія, у якій подружжю доведеться налагодити свої стосунки, у чому їм допомагає антропоморфна книга Доктор Хакім.

The Legend of Kyrandia

Грала журналістка AIN.UA Анастасія Оприщенко

Усі старі квести, на відміну від нових, потребують більше часу на проходження завдяки доволі примітивному ігровому сеттингу який повторюється. Грала в Кірандію під час відпустки, бо хотілося зависнути в знайомому магічному просторі марнотратно витрачаючи час і зберігаючи гру перед кожним випадковим вбивством головного героя. Крім цього, завжди любила головоломки, а в цій грі, вони базуються на експериментах із предметами інвентарю, їх комбінуванні чи приміщенні в певні місця. У першій частині є доволі складні головоломки (наприклад, виготовлення зілля без рецептів). Друга частина зроблена простіше, має підказки й більше цікавих сюжетних поворотів.

«Легенда про Кірандію» — квестова трилогія, створена Westwood Studios і випущена для DOS, Amiga, FM Towns і Apple Macintosh. Перша гра вийшла в 1992 році, а остання — в 1994 році, вона також може бути встановлена для Windows. Серія складається з трьох ігор:

  • The Legend of Kyrandia, Book One — випущена на дискетах і компакт-диску.
  • The Legend of Kyrandia, Book Two: The Hand of Fate — випущена на дискетах і компакт-диску.
  • The Legend of Kyrandia, Book 3: Malcolm’s Revenge — випущена тільки на компакт-диску.

Серія заснована на ігровому сеттингу Fables & Fiends, який ніде не використовувався, за винятком самої трилогії. Кожна гра має нового головного героя, Брендона, Занцию та Малькома, хоча персонажі продовжують перетинатися у всіх іграх.

Кадр з The Legend of Kyrandia

«Кірандія» має безліч хитрощів і неочевидних альтернативних рішень одного й того ж завдання. Тобто, навіть якщо ви вже проходили гру, це не значить що ви пройдете її так само, доведеться трохи зламати мозок. Фішкою гри також є доволі прості, але іронічні діалоги й жарти між усіма учасниками ігрового світу, навіть якщо з вами розмовляє квітка, фавн чи рука велетня. Окреме задоволення — розглядати світ яким пересуваються головні герої, графічні сцени, приємні, теплі й навіть якщо це звичайний ліс намальовані цікаво. З мінусів, якщо у вас немає вагона вільного часу ця гра буде для вас нудною. Локації та предмети повторюються, одні й ті самі дії доводиться робити кілька разів. Також третю частину критикували за складний та заплутаний лабіринт на Острові котів. Хоча лабіринт уже зустрічався в першій частині серії, але йому досі бракує логіки.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук