Польські перевізники домовилися з урядом та припинять блокаду кордону з Україною

Польські перевізники, які блокували пункти пропуски на українсько-польському кордоні, досягли згоди з урядом і припинять протест. Про це пише Reuters.

  • Протест та блокування пунктів пропуску планують призупинити в середу 17 січня о 11:00 за Гринвічем. Перевізники змогли погодити «певних умов» із польським урядом.
  • Польські водії вимагали від ЄС відновити систему, згідно з якою українським компаніям потрібні дозволи для роботи в блоці.

«Це не кінець, але протест буде призупинено. Ми погодили певні умови, ми дамо час уряду попрацювати, оскільки це новий уряд», — сказав Томаш Борковскі з Комітету захисту транспортників і транспортних роботодавців.

4 січня польські протестувальники поновили блокування пункт пропуску ​​«Медика — Шегині» на українсько-польському кордоні для вантажного транспорту. Через страйки зокрема може затримуватися доставлення гуманітарної та військової допомоги.

Чому це важливо

6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали страйк на пунктах пропуску з Україною. Це значно ускладнило рух вантажівок через кордон України та Польщі. Польських перевізників занепокоїла надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та Євросоюзом. Вони зокрема вимагали повернення дозволів на поїздки до ЄС українських перевізників, дозволу виїжджати з України в окремій черзі в межах електронних черг для машин на номерах ЄС, а також — доступу до української системи «Шлях».

До страйків згодом долучилися польські фермери та представники транспортних компаній, які вимагали повернути дозволи на комерційні перевезення для України. 

Страйкарі запевняли, що обмеження не стосуватимуться військової та гуманітарної допомоги. Водночас, за даними Reuters, із затримками стикнулися благодійні організації та неурядові організації, які постачають військову допомогу ЗСУ. Через на кілька тижнів були протерміновані поставки критично важливих безпілотників, електроніки та пікапів.

У коментарі Reuters голова «Повернись живим» Тарас Чмут сказав, що десятки систем нічного бачення та пікапів, а також сотні безпілотників, придбаних його групою, застрягли на кордоні на кілька тижнів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук