Закрита зустріч бізнесу з владою: що обговорювали та що очікують після – Forbes

Вдень 22 січня віцепремʼєри Юлія Свириденко і Михайло Федоров та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрілися у закритому форматі з двома десятками українських бізнесменів. Як йдеться в статті Forbes, на ній представники влади «слухали лють бізнесу».

Приводом для зустрічі став арешт бізнесмена Ігоря Мазепи, який отримав підозру у привласненні державної землі і тепер перебуває у СІЗО.

Підприємці вважають цю справу черговою демонстрацією посилення тиску на бізнес з боку правоохоронних органів.

Пів року тому влада вже проводила зустрічі з бізнесом в Офісі президента, на якій Володимир Зеленський обіцяв виправити ситуацію з тиском правоохоронців на підприємців, але, як кажуть учасники попередніх і зустрічі 22 січня, за цей час тиск силового блоку лише посилився.

Хто був на зустрічі?

Здебільшого представники бізнесу говорили на правах анонімності через домовленості про закритий формат зустрічі.

Ініціювали розмову з бізнесменами віцепрем’єри Свириденко та Федоров. Як розповів один з учасників заходу, вони одразу ж сказали, що хочуть послухати скарги підприємців. А також «що тут зібралися друзі бізнесу, які переживають за ситуацію».

Від ОП була присутня лише радниця голови Андрія Єрмака Дарія Зарівна. Роль спікера ВР Стефанчука – зафіксувати пропозиції бізнесу, які можна вирішити ухваленням законів.

«Зрештою вийшло, що Свириденко, Федоров та Стефанчук дві години слухали лють бізнесу», – описав перебіг зустрічі інший учасник.

Про що йшлося?

На зустрічі «відкрито звучала проблема менеджменту силових структур, коли більшість питань вирішується з одного кабінету».

За словами нардепа від «Слуги народу», члена економічного комітету Ради Дмитра Кисилевського, що був присутній на зустрічі, бізнес запропонував три ключові ініціативи:

  • зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які б унеможливили зловживання під час обшуків;
  • перезавантаження Бюро економічної безпеки;
  • створення комісії, яка б складалася з юристів бізнес-обʼєднань, правоохоронців та членів уряду та могла б реагувати на конкретні ситуації.

«Формально зустрілися, поговорили, розійшлися. Відпрацьована схема – випустити пару. Єдиний плюс – лють бізнесу очевидна. Гадаю, вони повинні офігіти від цього значно більше, ніж до цього», – описав один з учасників зустрічі про очікування від неї.

Що далі?

Після зустрічі з бізнесом Свириденко та Стефанчук поїхали до Офісу президента.

Нардеп Кисилевський розповів, що поки підприємці домовились з урядовцями й нардепами про те, що останні протягом найближчих тижнів розглянуть пропозиції із запропонованими законодавчими змінами.

Від зустрічі у схожому форматі, але вже на платформі Офісу президента, бізнесмени відмовилися, мотивуючи бажанням конкретних рішень, а не просто розмов.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук