Колишній СЕО Google просуває розробку ударних ШІ-дронів, потенційно – для України

Новий проєкт колишнього СЕО Google Еріка Шмідта може стосуватися дронів зі штучним інтелектом, які нібито можуть з’явитися на передовій в Україні. Про це йдеться у звіті Forbes.

Що відомо?

  • Стартап названий White Stork, на честь національного птаха України – білого лелеки.
  • Він має масово виробляти дешеві, потенційно – одноразові дрони-камікадзе, які використовують ШІ для візуального наведення.
  • Дрони зможуть працювати навіть під час глушення GPS, що унеможливлює зв’язок.
  • Ці БПЛА також нестимуть невелику кількість вибухівки.
  • За даними Forbes, документи на реєстрацію бізнесу подали минулого серпня, використовуючи низку ТОВ.
  • Одним зі співробітників, схоже, є Себастьян Трун, співзасновник лабораторії інновацій Google.

Що каже Шмідт?

Шмідт закликає збільшити кількість дронів для війни в Україні з моменту подання документів на White Stork.

У колонці для Wall Street Journal, написаній у липні, Шмідт стверджує, що після кількох місяців навчання солдати можуть керувати дронами, які літають зі швидкістю дуже важкою для збиття. Кожен дрон коштує приблизно $400.

Шмідт написав ще одну колонку у Foreign Affairs під назвою «Україна програє війну дронів». У ній він стверджує, що Україні та її союзникам потрібно інвестувати в розробку й масштабування технологій, які можуть протистояти новим дронам росії.

Він також пише, що Україні знадобиться щонайменше 2 млн дронів у 2024 році, причому лише половину з них буде вироблено на внутрішньому ринку.

У жодній з колонок не згадувався White Stork.

Де ще працював Ерік Шмідт?

Після своєї роботи в Google Шмідт консультував уряд США з питань технологій. З 2016 по 2020 рік він був першим головою новоствореної Ради з інновацій в обороні, де він допомагав консультувати Пентагон щодо нових технологій. Потім він очолював Комісію національної безпеки з питань штучного інтелекту, створену для надання рекомендацій президенту та Конгресу.

Що важливо знати?

Нещодавно OpenAI змінила свою політику використання, щоб дозволити компанії працювати над військовими цілями, а за кілька днів оголосила про свій перший проєкт з Пентагоном.

У листопаді заступниця міністра оборони США Кетлін Гікс заявила, що Пентагон планує витратити понад $1,8 млрд на ШІ та машинне навчання протягом наступного фінансового року.

В Україні діє програма «Армія дронів», яка включає системну закупівлю безпілотників, їхній ремонт та оперативну заміну, а також курс навчання пілотів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук