ІТ-армія України припустила, що в росії тестують ізоляцію інтернету

ІТ-армія України припускає, що російський уряд може готуватись до ізоляції російського сегмента інтернету. Напередодні користувачі не могли зайти на сайти з доменом .ru. 

  • Минулого тижня кіберволонтери спостерігали синхронне обмеження доступу до російських банківських вебсервісів та держпослуг. Проте часткову ізоляцію росіяни навчились обходити завдяки VPN-сервісам.
  • З середини січня жителі різних регіонів росії скаржаться на те, що у них не працюють месенджери WhatsApp, Telegram та Viber. Зокрема, збої в роботі месенджерів фіксували в Башкортостані, на Далекому Сході, в Якутії та інших регіонах. Недоступність сервісів пов’язували з протестами.
  • На збій також скаржилися користувачі YouTube з Москви, Петербурга, Новосибірська, Нижнього Новгорода та Ростова-на-Дону.
  • Водночас у рф почастішали випадки відключення мобільного інтернету на регіональному рівні. Офіційно це пояснюють технічними роботами чи профілактикою.

Відключення цілих міст і навіть регіонів від мобільного зв’язку стало можливим після впровадження у рф системи ТСПУ – це так звані технічні засоби протидії загрозам, які дозволяють контролювати та фільтрувати інтернет-трафік. Роскомнагляд почав вимагати від операторів зв’язку встановлювати ТСПУ з вересня 2020 року. Робить він це у рамках закону про «суверенний інтернет» 2019 року.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук