Відпустки, лікарняні, оподаткування — як вони працюють за гіг-контрактами

Гіг-контракти з’явилися в Україні у 2021 році як гнучкий інструмент врегулювання усіх робочих питань між роботодавцями та працівниками ІТ-компаній у «Дія City». Наразі бізнесам до кінця не зрозумілі всі переваги та недоліки такого виду співпраці. З одного боку, хочеться без помітних втрат замінити схему роботи з ФОПами. З іншого — купа питань щодо того, як застосовувати гіг-контракти на практиці, не дає зробити остаточний вибір на їхню користь.

Засновник юридичної компанії Tretten Lawyers, IT-адвокат Максим Носарев, у своїй авторській колонці для AIN.UA він розповів, як можна знизити ризики роботи за гіг-контрактом.

Чому взагалі в Україні з’явилося таке поняття як гіг-контракт

Поняття «гіг-контракт» з’явилося в правовому полі української IT-галузі у 2021 році з ухваленням Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Інструменти гіг-контрактів мають замінити для резидентів «Дія City» можливості, які дає співпраця з ФОПами-підрядниками.

Використання ІТ-компаніями схем співпраці з ФОПами не є юридично ідеальним та має певні ризики. Контролювальні органи, звісно, у курсі цього. Усе тримається на неформальному консенсусі. Враховуючи суспільну й економічну вагу IT-спільноти, держава шукала механізм, який допоміг би вести IT-бізнес із тіні без суттєвих втрат для всіх сторін. Так у 2021 році в Україні з’явилися гіг-контракти.

Вищезгаданий закон — далеко не перша спроба побудувати більш прозорі та чесні стосунки між державою та IT-бізнесом. Наприклад, перші спроби зниження ставки ЄСВ для айтівців були ще у 2010 році. Зараз Закон про «Дія City» виглядає як досить конструктивний спосіб запропонувати такі «цікавинки» для ІТ бізнесу, щоб і держбюджет не втратив, і підприємцям було цікаво мати чесні відносини з державою.

Податкове навантаження за гіг-контрактом зробили майже тотожне до роботи з ФОПами — 6,5 %. Є гнучкість для проєктної роботи, можливість підписання додаткових угод про неконкуренцію і нерозголошення, можливість просто розірвати відносини тощо.

То чому ж далеко не всі українські IT-компанії поспішають поринути разом з усіма працівниками в «чарівний гіг-світ»?

Страх невизначеності — норма для перехідного періоду

Тож ситуація з переходом на гіг-контракти зараз виглядає так.

Більшість до останнього тримається за звичне і зрозуміле

Договір із ФОП простий: є надання послуг та їх оплата. Так, адмініструвати десятки ФОПів виснажливе, але всі вже звикли.

У гіг-контрактах з’являються соціальні гарантії, з якими в IT, у принципі, вміють працювати, але тільки якщо в компанії є офіційно працевлаштовані співробітники. У Кодексі законів про працю (КЗпП) хоча й дуже незручно, але в цілому все вже давно зрозуміло. Усі знають, як нараховувати відпустку, лікарняні, декретні. А от щодо гіг-контрактів такого розуміння немає.

У всьому новому багато ризиків

Поняття гіг-контракту пояснюється в законі про «Дія City». Та все одно тут залишається багато «сірих плям» і незрозумілих моментів.

Роз’яснень державних органів із цього приводу мало. Судової практики майже немає, зважаючи, що перші компанії стали резидентами «Дія City» лише в лютому 2022 р. Певне розуміння відносин із контролювальними органами міг би дати аналіз того, як відбуваються і чим закінчуються оскарження донарахувань податків та штрафів. Але суди розглядають такі справи за результатами перевірок, а їх останні 2 роки не було через воєнний стан у країні.

Отже, як саме податкова ставитиметься до конкретних ситуацій, які рішення ухвалюватимуть суди — дізнаємося тільки тоді, коли розпочнуться перші перевірки компаній-резидентів «Дія City». Зараз доводиться самим трактувати деталі гіг-контрактів, які недостатньо чітко описує закон, спираючись лише на нечисленні роз’яснення та індивідуальні податкові консультації.

Тягни — не тягни, а починати треба

Попри це, компанії-резиденти «Дія City» поступово переходять на гіг-контракти, адже розуміють, що за деякий час так працюватимуть усі. Держава рішуче налаштована зменшувати можливості для ФОПів працювати в «сірій зоні».

Ця рішучість спричинила те, що деякі деталі гіг-контрактів викликають усе більше запитань. Однак є один універсальний рецепт: забудьте про шаблони і старайтеся обговорювати і прописувати всі деталі з кожним гіг-працівником у його гіг-контракті.

Основні ризики гіг-контрактів полягають саме в невизначеності деталей, різних очікуваннях роботодавця і працівника, відсутності судової практики.

Знижуємо рівень ризиків. Що саме варто прописувати в гіг-контракті

Зауважу, що говорячи «прописувати в контракті», я завжди маю на увазі «після відвертого обговорення з іншою стороною». Тобто із членами команди, яким варто іноді детально пояснити, як те чи інше положення їхнього контракту працюватиме на практиці.

Отже, які саме положення гіг-контракту через невизначеність нормативно-правової бази містять у собі найбільші ризики для бізнесу.

Положення про відпустки

У Законі написано, що «гіг-спеціаліст має право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшу тривалість такої перерви».

Таким чином, «оплачувана перерва» це — аналог відпустки в працівника. Закон гарантує право гіг-спеціаліста на оплачувану перерву, але не зобов’язує його її використовувати. Незрозуміло також, як бути, якщо гіг-спеціаліст такою перервою не скористався.

Тому питання, як діяти сторонам якщо гіг-спеціаліст не використовує перерву, чи хоче отримати її компенсацію під час звільнення — це треба врегульовувати в гіг-контракті. Інакше виникне непорозуміння між сторонами. Наприклад, гіг-спеціаліст при розірванні контракту, неправильно розуміючи його норми, може очікувати, що йому повинні надати невикористані дні перерви, або — компенсувати невикористані дні грошима. Своєю чергою замовник може «читати» Закон по-своєму й не планувати жодних виплат чи компенсацій. І коли гіг-спеціаліст не отримає очікуваного, може подати до суду. У такому випадку вже суд трактуватиме положення вашого гіг-контракту.

Щоби знизити ризики таких ситуацій, ще до початку процесу створення, обговорення і підписання гіг-контракту рекомендуємо визначитися:

  • чи хоче компанія виплачувати компенсацію за невикористані дні перерви?
  • чи можна переносити невикористані дні перерви на наступний рік?

Маючи власне розуміння і бачення із цього питання, детально пропишіть у гіг-контракті положення про перенесення невикористаних днів перерви, виплати компенсації, або навпаки — відсутність таких перенесень та компенсацій. Це однозначно допоможе уникнути проблем у майбутньому.

У невеликих компаніях схожі ситуації зазвичай вирішуються в «ручному режимі», на усній домовленості з колективом. Однак, чим більшою стає компанія, тим більший розрив між працівником і керівництвом. І тим більшим може бути розрив між їхнім баченням ситуації. Тому важливо, щоб у гіг-контракті алгоритм надання оплачуваної перерви був чітко визначений.

Положення про лікарняні та декретні

Усе вищесказане про оплачувану перерву, справедливо й тут. Але є нюанс. Резиденти «Дія City» сплачують ЄСВ у сумі, яка розрахована з мінімальної зарплати в 7100 грн. Виплата лікарняних чи декретних, розраховується за загальними правилами, виходячи із цієї сплаченої суми ЄСВ. Тобто, сума лікарняного буде, умовно, 200–300 грн на день. А це незіставно з реальною зарплатою гіг-спеціаліста. Відповідно, на практиці для гіг-спеціаліста офіційний лікарняний — це ні про що в плані компенсації втраченого заробітку за період хвороби.

Тому компанії, які просувають соціальну орієнтованість, для уникнення такого розриву в розмірах виплат, вводять додатковий механізм оплачуваних «внутрішніх» лікарняних, називаючи це в гіг-контракті «додатковою відпусткою». Зазвичай для хвороби тривалістю кілька днів у такому випадку вимагають лише спрощене підтвердження від лікаря — без відкриття офіційного лікарняного. Кількість таких днів, інші додаткові умови — усе це рекомендую фіксувати в гіг-контракті. Таким чином компанія гарантує невтрату гіг-спеціалістами заробітку за період нетривалої хвороби.

Декретні виплати під час відпустки через вагітність та пологи, тривалість якої становить мінімум 126 днів, оформлюють офіційно (бо лікарняний у такому випадку відкривається завжди). Тому найчастіше для цієї категорії всі обмежуються стандартними виплатами з урахуванням мінімальної заробітної плати і виходячи із сум сплаченого ЄСВ.

Зазвичай лікарняні у вигляді «додаткової відпустки» розраховуються в такому ж розмірі, як і денна винагорода гіг-спеціаліста. Однак можна встановити менший розмір, або навіть градацію в бік зменшення, у залежності від кількості днів, проведених на лікарняному.

Важливо розуміти певну відмінність у соціальних гарантіях для найманих працівників та гігі-спеціалістів. У випадку довготривалої хвороби працівника до чотирьох місяців, згідно з КЗпП його звільнити неможливо. Але гіг-спеціаліст таких широких гарантій не має. І якщо він хворіє протягом місяця чи довше, гіг-контракт із ним може бути розірваний на вимогу замовника.

Положення про відрядження

Зазвичай відрядження — це прерогатива штатних працівників. Втім для гіг-спеціалістів передбачена можливість отримувати компенсацію за зміну місця надання послуг. Цю опцію деякі компанії використовують як своєрідний аналог витрат на відрядження для гіг-спеціаліста. Звісно, це не класичне відрядження. Але це спосіб зафіксувати такого роду витрати в контракті і включити їх у витрати компанії. Очевидно, це має сенс робити тільки у випадку, коли ви точно знаєте, що конкретний працівник буде багато подорожувати в справах компанії.

Якщо це одне відрядження на рік для однієї людини, то компанії простіше компенсувати витрати в розмірі, погодженому на словах. Але якщо це, умовно кажучи, постійна робота гіг-спеціаліста в офісах у різних містах, коли щомісяця він має декілька днів перебувати, наприклад, у Києві та Львові, — є сенс домовитися про винагороду з урахуванням компенсації таких витрат і зафіксувати цю домовленість у гіг-контракті.

Положення про інші преференції

Витрати на рекреацію, розваги, навіть на харчування для співробітників можуть бути елементом соцпакету компанії. Але вони ж можуть стати причиною зацікавленості податкової. Витрати, не пов’язані прямо з виконанням роботи, що носять «соціальний» характер — тобто є додатковими благами для спеціалістів — податкова може розцінити як спробу уникнути податки за надання гіг-спеціалістам додаткових пільг чи преференцій «хитрим» способом.

Тобто фіксувати такого роду преференції в гіг-контракті досить ризиковано для компанії. Бо обґрунтувати для контролерів, яким чином спортзал для гіг-спеціалістів сприяє якісному наданню послуг, буде важко. Максимум, що можна згадати без ризику — чай, кава, доступ до води та копіювального апарату. А от компенсації спортзалів або масажу — не варто.

Положення про оподаткування виплат

У Податковому кодексі зазначено, що знижена ставка податку з доходів у 6,5 % застосовується до винагороди за гіг-контрактом. Але винагорода — це оплата за надані послуги. Коли людина перебуває в оплачуваній перерві чи на лікарняному, вона не надає послуги. Вочевидь оплата за час такої перерви чи оплата лікарняних за законом не вважається винагородою. Відповідно, до неї має застосовуватися стандартна ставка податку — 18 %.

Цей момент на сьогодні досі є неузгодженим. Мінцифри та Податкова в деяких роз’ясненнях говорять: якщо у вас у гіг-контракті винагорода включає оплату перерви в роботі, лікарняні тощо, то до неї застосовують понижену ставку. А от якщо в гіг-контракті винагорода — це гроші суто за відпрацьовану роботу, тоді до всіх інших виплат треба застосовувати загальну ставку 18 %.

Втім, цей момент досі чітко не врегульований і відповідно містить ризики. Сьогодні ми не знаємо, як податкова під час перевірки це трактуватиме. Крім того, наявні роз’яснення від податкової в цих питаннях суперечать одне одному.

Саме тому надважливо коректно оформлювати контракти, прописувати (якщо це ваш варіант), що винагорода повністю містить всі виплати, які компанія може робити на користь спеціаліста — лікарняні, оплата перерви в наданні послуг тощо.

Основне в зниженні ризиків гіг-контракту — узгодженість

Повернуся до загальної рекомендації: незалежно від розміру і структури компанії важливо обговорювати всі вищезгадані моменти і відповідні положення в контракті. Так, маленький стартап, може, пронесе. Але чим більша компанія, тим більші ризики. Будь-які розбіжності в розумінні обов’язків і прав сторонами можуть стати бомбою уповільненої дії.

Усі гіг-контракти мають бути індивідуальними. Переконайтеся, що бачення різних елементів у вас і вашого гіг-спеціаліста збігаються. За потреби розробіть додаткові угоди або перепідпишіть гіг-контракти. Як і з будь-яким договором, коли всі сторони мають спільне бачення і вмотивовані до співпраці, працюватиме навіть шаблонний договір. Але якщо виникнуть непорозуміння, вага кожної деталі в договорі зростає. Тому є сенс мати щось краще, ніж скачаний з інтернету шаблон гіг-контракту. І тоді ваші справи будуть у порядку. 

Автор: Максим Носарев, засновник юридичної компанії Tretten Lawyers, IT-адвокат 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук