Залужного відправили у відставку, новим головнокомандувачем ЗСУ став Сирський

Володимир Зеленський оголосив про зміну у вищому воєнному керівництві: замість Валерія Залужного головнокомандувачем ЗСУ стане Олександр Сирський. Про це Президент повідомив у своєму зверненні.

«Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським. Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції. Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України», – заявив Зеленський.

Президент додав, що запропонував Залужному «бути й надалі разом у команді Української держави» і буде вдячний за його згоду.

Указ про відставку Валерія Залужного на сайті Президента України поки не опублікований.

Олександр Сирський з 2019 року був командувачем Сухопутних військ Збройних сил України, має звання генерал-полковника. Виступав командувачем оборони Києва у 2022 році, восени 2022-го – навесні 2023 року керував обороною Соледару та Бахмута.

Валерій Залужний був призначений Головнокомандувачем ЗСУ 27 липня 2021 року, а 4 березня 2022 року отримав звання генерала. 23 травня 2022 увійшов до списку 100 найвпливовіших людей 2022 за версією Time. Залужний зокрема відзначений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та Хрестом бойових заслуг.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук