На розгляді Ради два варіанти економічного бронювання від мобілізації – УП

Офіс президента та Ініціативна група у Верховній Раді розробили два різні підходи щодо критеріїв для економічного бронювання від мобілізації. Як пише «Українська правда», ідея полягає в тому, щоб підприємства могли забронювати своїх працівників в обмін на певну суму податків, сплачених у бюджет.

Офіс президента пропонує бронювати працівників, які отримують не менше 30 000-35 000 грн на місяць. За такої зарплати податкові відрахування працівника і роботодавця складуть до 18 000 грн.

Ініціативна група у Верховній Раді пропонує щомісячну доплату 20 000 грн за працівника, якого хочуть забронювати. Таку ж можливість пропонується надати активним ФОПам.

Обидві концепції схожі в оцінках надходжень, які можна буде закумулювати для бюджету. За середньозваженого сценарію, додаткові надходження можуть скласти від 200 до 350 млрд грн за рік

Для порівняння: весь бюджет Міноборони на закупівлю озброєння для ЗСУ у 2024 році складає орієнтовно 270 млрд гривень. Щоб мобілізувати додатково 500 000 людей, про що військові просили президента на ставці, необхідно економічно забронювати до 2 млн осіб.

Обидві концепції мають свої плюси та мінуси

  • Модель ОП легко адмініструвати через податкову, вона може сприяти виходу бізнесу із «сірої» зони, а також змусити велику частину ФОПів оформитись за трудовими договорами.
  • Разом з тим, усі податки на доходи фізосіб, а це приблизно 40% надходжень, підуть у місцеві бюджети. Звідки їх забрати на ЗСУ досить складно.
  • У моделі ВР пропонують акумулювати гроші в спецфонді, який можна витрачати лише на оборону.
  • Однак є ризик, що малі бізнеси за межами обласних центрів не потягнуть податкового навантаження і навпаки підуть у тінь.
  • У Федерації роботодавців розповіли, що обидві названі суми – зарплата в 35 тисяч чи 20 тисяч збір з роботодавця – недосяжні для більшості їхніх членів.

Верховна Рада України підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію. До 21 лютого депутати можуть подати правки, а потім законопроєкт буде винесено на друге читання.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук