США розгортають масштабну супутникову програму для протидії загрозам від росії

Пентагон вивів на орбіту Землі групу невеликих та дешевих супутників. Як пише у статті The New Your Times, це робиться для протидії загрозам з космосу, які створюють росія та Китай.

Що сталося?

Новини про це з’явилися незадовго після повідомлення про те, що США отримали розвідувальні дані щодо потенційної здатності росії завдавати ударів по американських супутниках. Вже наступного дня Пентагон відправив на орбіту систему стеження ракет, що стало частиною масштабної програми розширення військової присутності США у космосі.

Запущені супутники називаються космічними датчиками гіперзвукового та балістичного відстеження або HBTSS. Вони призначені для виявлення ракет, які можуть бути запущені Китаєм, росією чи іншою державою, даючи Сполученим Штатам більше шансів перехопити та знищити їх.

Збіг обставин є показовим, адже він відображає, як стурбованість щодо зростання потенціалу росії та Китаю у космосі спонукає США впроваджувати інноваційні методи захисту критично важливих систем зв’язку, спостереження та GPS на майбутньому полі бою.

Що це за система?

Система, запущена на орбіту в середу, є прототипом, розробленим для тестування нового плану під назвою Proliferated Warfighter Space Architecture. Ця система передбачає розгортання сотень дешевших супутників на низькій навколоземній орбіті.

Цей підхід нагадує систему космічного інтернету Starlink від SpaceX Ілона Маска, яка вже має на орбіті понад 5000 супутників. Варто зазначити, що прототип Пентагону був запущений на ракеті SpaceX.

Ідея полягає в тому, що навіть якщо вороги США зможуть знищити кілька його супутників – навіть більше десятка – система зможе продовжувати роботу, переключившись на інші одиниці в орбітальній мережі.

Чому це важливо?

Заступниця міністра оборони США Кетлін Хікс минулого місяця заявила, Сполучені Штати переходять до розгалужених сузір’їв менших, стійкіших та дешевших супутників, які можна запускати практично щотижня.

«Довгий час ми мали кілька космічних сузір’їв – супутники розміром зі шкільний автобус, на купівлю та будівництво яких потрібні були десятиліття, а запуск тривав роки», – сказала вона.

Урядовці у Вашингтоні останніми роками дедалі більше усвідомлюють, що одним із перших кроків, з якими, ймовірно, зіткнуться США у будь-якій великій війні з Китаєм чи росією, стане спроба вивести з ладу американські системи телекомунікації, геолокації та спостереження у космосі.

Саме це, згідно з новою інформацією американської розвідки, може планувати рф з допомогою своєї нової космічної зброї, про яку на брифінгу для лідерів конгресу розповіли високопоставлені представники нацбезпеки.

Відповідаючи на питання журналістів у Білому Домі речник Ради національної безпеки Джон Кірбі повідомив: «Можу підтвердити, що це пов’язано з протисупутниковим потенціалом, який розробляє росія», але додав, що російські технології поки що не розгорнуті.

Супутники США постійно стежать за всім світом, і ця інформація стала однією з найважливіших військових переваг країни. Завдяки цій мережі Пентагон може не лише відстежувати великі ракетні загрози, а й здійснювати зв’язок між різними видами військ, передавати дані для наведення зброї на цілі, а також отримувати миттєву інформацію про переміщення військ та техніки противника.

Важливість цих інструментів чітко видно на прикладі війни в Україні. Завдяки частково наданим США супутниковим знімкам від приватних компаній, Україні вдалося відстежувати російські війська точніше, ніж було можливо будь-коли раніше, а також підтримувати власні системи зв’язку, попри спроби росії їх заглушити.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук