X надає відмітки верифікації терористичним групам – звіт

Соціальна мережа Х, яка належить Ілону Маску, надає свої преміумпослуги, включаючи відмітки верифікації, забороненим угрупуванням і терористичним групам, таким як «Хезболла». Про це йдеться у звіті некомерційної організації Tech Transparency Project (TTP), пише The Independent.

Розслідування виявило понад десяток акаунтів X, що належать таким підсанкційним США групам із синьою галочкою, що свідчить про те, що ці користувачі підписалися на преміумпідписку соціальної мережі.

Директорка Tech Transparency Project Кеті Пол розповіла The New York Times, що це ще один знак того, що X втратила контроль над своєю платформою. У відповідь X заявила, що її команда перегляне висновки та «за потреби вживе заходів».

X використовує сині галочки, щоб надати легітимності користувачам преміумпідписки та запобігти видаванню себе за них. Вони отримують низку спеціальних функцій, зокрема можливість публікувати більші тексти та відео, а також більшу видимість для деяких публікацій.

Один з таких акаунтів з «перевіреною» синьою галочкою має ім’я користувача та зображення профілю Хасана Насралли – генерального секретаря «Хезболли». У ньому 93 600 підписників, а в публікаціях містяться повідомлення та меми зневажливого змісту про Ізраїль та США.

Повідомлення, закріплене вгорі цього облікового запису, містить відео «Хезболли» з ракетним обстрілом та бойовиками, які стріляють зі зброї, з підписом «Ми йдемо…».

X вимагає від користувачів, які проходять верифікацію, надати посвідчення особи та селфі.

Оскільки X використовує щомісячну або річну плату за преміумпослуги, TTP стверджує, що X, можливо, здійснювала фінансові транзакції з терористичними групами, що може бути порушенням санкцій США.

Згідно зі звітом, інші суб’єкти, що потрапили під санкції США і мають відмітки про верифікацію у своїх Х-профілях, включають акаунти, пов’язані з урядом Ірану, іранським телеканалом Press TV і російським банком «Тінькофф».

У TTP додали, що через кілька годин після публікації звіту соцмережа Х прибрала позначки і призупинила дію облікового запису «Харакат Ан-Нуджаба», підтримуваного Іраном. Також сині галочки прибрали з акаунтів Насралли та хуситів з Ємену.

У власній політиці X зазначено, що її преміумпослуги заборонені для юридичних осіб, які перебувають під санкціями США.

Це не вперше, коли компанія Ілона Маска, ймовірно, порушує санкції США. Раніше він категорично заперечив, що термінали Starlink продавались росії прямо чи опосередковано. Однак записи радіоперехоплення української розвідки свідчать, що росіяни закуповують термінали в арабських країнах для використання у війні проти України.

Ймовірно, вони придбали систему супутникового інтернету через ОАЕ з уже активованими обліковими записами і почали використовувати його на окупованих українських територіях. За даними української розвідки, Starlink встановили зокрема у підрозділах 83-ї десантно-штурмової бригади зс рф. Ці окупаційні війська діють у Донецькій області поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук