росіяни закуповують Starlink в арабських країнах – радіоперехоплення розвідки

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, росія закуповує термінали супутникового інтернету Starlink в арабських країнах для використання у війні проти України. Про це свідчать записи радіоперехоплення, оприлюднені ГУР.

На них російські окупанти обговорюють можливості придбання терміналів Starlink.

«Арабы привозят все: провода, вайфай, роутер…», – говорить один із загарбників. За його словами, вартість одного терміналу становить 200 000 рублів.

Напередодні власник компанії Starlink Ілон Маск категорично заперечив, що термінали продавались росії прямо чи опосередковано.

Компанія SpaceX, яка також належить Ілону Маску та забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заперечила, що веде будь-які офіційні справи з російським урядом або військовими рф.

У заяві зазначається, що Starlink не працює в росії, а компанія ніколи не продавала та не відправляла обладнання в росію.

«Якщо російські магазини стверджують, що продають Starlink для обслуговування в цій країні, вони обманюють своїх клієнтів», – зазначається в заяві.

Також підкреслюється, що Starlink не працює в Дубаї і його не можна там придбати.

«Якщо SpaceX отримує інформацію про те, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або є неавторизованим користувачем, ми розслідуємо скаргу та вживаємо заходів для дезактивації термінала, якщо це підтвердиться», – повідомили в компанії.

Українські військові, а також волонтер Сергій Стерненко писали у соцмережах, що росіяни придбали Starlink і використовують її у війні проти України.

Ймовірно, вони придбали систему супутникового інтернету через ОАЕ з уже активованими обліковими записами і почали використовувати його на окупованих українських територіях. За даними української розвідки, Starlink встановили зокрема у підрозділах 83-ї десантно-штурмової бригади зс рф. Ці окупаційні війська діють у Донецькій області поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук