Інспекція виявила проблеми у Neuralink на етапі досліджень на тваринах

В каліфорнійському центрі досліджень на тваринах компанії мільярдера Ілона Маска Neuralink знайшли проблеми. Це сталося менш ніж за місяць після того, як стартап заявив про дозвіл на випробування своїх мозкових імплантатів на людях. Про це пише Reuters.

З 12 до 22 червня 2023 року інспектори Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) приходили до виробництва Neuralink з перевірками. Саме їхні звіти отримали журналісти Reuters. Їх надала компанія Redica Systems, яка займається аналізом даних.

Інспектори знайшли такі порушення: 

  • відсутність записів про калібрування таких приладів, як рН-метр, що використовувався в одному з досліджень;
  • сім приладів, зокрема «монітор життєво важливих показників», не мали записів про калібрування;
  • відсутність підпису відповідальних за забезпечення якості на фінальному звіті про дослідження або документування будь-яких відхилень від затверджених протоколів чи стандартних операційних процедур.

Водночас під час перевірок на заводі Neuralink в Техасі жодних проблем не знайшли.

Журналісти Reuters пишуть, що FDA не оприлюднили оцінку, яка б вказувала на серйозність знайдених під час інспекцій проблем.

Представниця FDA Карлі Пфлаум заявила, що Neuralink дала достатню інформацію для підтримки схвалення своєї заявки на проведення випробувань на людях. За її словами, агентство регулярно інспектує компанію після схвалення.

Нагадаємо, у січні 2023 року Neuralink повідомила, що вперше успішно імплантувала чіп у мозок людини. Засновник компанії Ілон Маск заявив, що перший пацієнт, якому імплантували мозковий чіп, повністю одужав і може керувати комп’ютерною мишею суто думкою.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук