Прорив у термоядерному синтезі: ШІ можуть використовувати для виробництва чистої енергії

Вчені використали штучний інтелект для подолання величезної проблеми виробництва «практично безмежної чистої енергії» за допомогою термоядерного синтезу. Як пише The Independent, цей прорив подолав ключовий бар’єр на шляху до впровадження в енергосистему.

  • Команда з Університету Принстон у США знайшла спосіб використовувати моделі штучного інтелекту для прогнозування та запобігання нестабільності плазми під час термоядерних реакцій.
  • Термоядерний синтез вважається «святим Граалем» чистої енергії завдяки своєму потенціалу виробляти величезну кількість енергії без використання викопного палива та створення небезпечних відходів.
  • Цей процес імітує природні реакції, що відбуваються на Сонці, проте отримання енергії з термоядерного синтезу виявилося неймовірно складним.
  • У 2022 році команді з Національної лабораторії Лоуренса Лівермора в Каліфорнії вперше вдалося досягти чистого приросту енергії за допомогою термоядерного синтезу, тобто вони змогли виробити більше енергії, ніж було витрачено на реакцію.
  • Хоча кількість енергії була невеликою – приблизно достатньо, щоб закип’ятити чайник, – це стало важливою віхою на шляху до досягнення масштабного виробництва.
  • Останній успіх означає подолання ще однієї значної перешкоди: ШІ тепер може розпізнавати нестабільність плазми за 300 мілісекунд до її виникнення. Це достатньо часу, щоб внести корективи та утримати плазму під контролем.
  • На думку дослідників, нові знання можуть призвести до масштабного використання термоядерної енергії.

Останнє дослідження було опубліковане 21 лютого в науковому журналі Nature у статті під назвою «Уникнення нестабільності розриву термоядерної плазми за допомогою навчання з підкріпленням».

Раніше штучний інтелект навчився шукати корисні копалини. Гірничодобувний стартап KoBold використовує його для пошуку ключових матеріалів задля переходу до зеленої енергетики.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук