Мінекономіки та Palantir підписали угоду – ШІ допомагатиме розміновувати Україну

Міністерство економіки та технологічна компанія Palantir підписали угоду про партнерство. В її рамках штучний інтелект допомагатиме розміновувати українські території, йдеться на сайті Мінекономіки.

Угоду підписали у Лондоні, вона передбачає:

  • використання асистента на базі платформи ШІ Palantir (AIP) для прийняття рішень;
  • оцифрування операцій з розмінування, автоматизація процесів;
  • розширення цифрових можливостей для координації вивільнення та оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками.

Що це означає

Платформа має працювати з великими базами даних. Їх формуватимуть місцеві й регіональні чиновники та працівники держструктур. У базах буде як стала інформація: оцінка економічної ефективності сільгоспземель, близькість забруднених територій до комунікацій. Так і оперативна, яка має регулярно оновлюватися: кількість та стан техніки, наявність піротехніків на конкретних напрямках та інше.

Також платформа буде аналізувати інформацію та давати рекомендації. Наприклад, порадити, як ефективніше очистити землі від мін якоїсь конкретної території – дронами чи традиційно. 

Допомога штучного інтелекту допоможе розміновувати швидше та за менших витрат, пишуть у Мінекономіці. 156 000 квадратних кілометрів землі потенційно забруднені мінами, у зоні ризику понад 6 мільйонів українців, сказала міністерка економіки Юлія Свириденко.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук