У Червоному морі пошкоджені міжконтинентальні інтернет-кабелі – що відомо

У Червоному морі пошкоджені чотири з 15 підводних телекомунікаційних кабелі, що призвело до перебоїв у роботі телекомунікаційних мереж. Це змусило провайдерів перенаправити до чверті інтернет-трафіку між Азією, Європою та Близьким Сходом.

Що сталось?

Гонконзька телекомунікаційна компанія HGC Global Communications ще 29 лютого повідомила про чотири пошкоджені кабелі, назвавши цю подію «надзвичайно рідкісною ситуацією», а напередодні поділилась додатковою інформацією.

«Перерізані» були підводні кабелі лінії зв’язку Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), Europe India Gateway, Seacom та TGN, на які, за оцінкою HGC, припадає 25% трафіку. Компанія назвала постраждалі маршрути найважливішими для передачі даних з Азії до Європи, при цьому 80% цього трафіку проходитиме через підводні кабелі в Червоному морі.

Компанія заявила, що перенаправляє трафік, щоби мінімізувати збої для клієнтів, а також надає допомогу постраждалим підприємствам.

HGC не повідомила, як саме пошкодилися кабелі та хто за це відповідальні.

Західні ЗМІ пишуть, що компанія HGC помилково заявила, що лінія Seacom-TGN-Gulf складається з двох окремих кабелів, тоді як насправді в місці пошкодження це один кабель.

Хто винен?

Поки не відомо, хто пошкодив кабелі. На початку лютого міжнародно визнаний уряд Ємену у вигнанні попередив, що повстанці-хусити можуть атакувати кабелі. За даними AP, лінії ймовірно перерізали ще 24 лютого, а двома днями пізніше організація Netblocks, що займається моніторингом інтернету, зафіксувала перебої з доступом до нього у східноафриканській країні Джибуті. Його обслуговує південноафриканська компанія Seacom, яка володіє однією з пошкоджених кабельних систем.

За даними АР, хусити заперечують, що цілили в кабелі. Повстанці звинуватили у перебоях британські та американські військові операції, але не надали доказів на підтримку цього твердження і раніше робили неправдиві заяви.

З листопада повстанці неодноразово атакували кораблі в Червоному морі та навколишніх водах через війну між Ізраїлем та ХАМАСом. Серед цих суден було щонайменше одне з вантажем, що прямувало до Ірану, головного благодійника хуситів, і гуманітарне судно, яке пізніше прямувало на територію, контрольовану хуситами.

Що кажуть у компаніях?

Підводні кабелі забезпечують роботу інтернету. Їх встановлюють та підтримують великі компанії, наприклад, Google, Microsoft, Amazon та Facebook. Якщо ці кабелі пошкоджуються, як це сталося після землетрусу на Тайвані у 2006 році, то інтернет може працювати погано або взагалі зникнути у багатьох місцях.

У Seacom розповіли CNN, що ремонтні роботи не розпочнуться щонайменше ще місяць, частково через тривалість отримання дозволів на роботу в цьому районі.

Серед інших постраждалих мереж – Asia-Africa-Europe 1, система кабелів протяжністю 25 000 км, що з’єднує Південно-Східну Азію з Європою через Єгипет. Також пошкоджений Europe India Gateway (EIG), який з’єднує Європу, Близький Схід та Індію, а основним інвестором є Vodafone – великий оператор мобільного зв’язку у Великій Британії. У цих компаніях відмовився від коментарів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук