Як будували свою кар’єру фахівчині ІТ-компанії Boosta: 5 історій, що надихають

Чи можуть жінки побудувати класну кар’єру в ІТ? Однозначно так! Сьогодні всі прогресивні компанії цінують принципи diversity, а тому наймають на роботу фахівців різного віку чи статті, і єдиним важливим критерієм при найманні залишається професіоналізм.
Boosta — не виняток. Саме тому в цій ІТ-компанії працює 56% жінок, багато з яких — на керівних позиціях.
Ми розпитали п’ятьох менеджерок про їхній кар’єрний шлях, професійні досягнення та пошуки балансу між роботою й особистим життям. Також фахівчині поділилися порадами для тих, хто відчув на собі ознаки дискримінації у професійній сфері.
Читайте, надихайтеся та не дозволяйте жодному прояву дискримінації перешкоджати вам у досягненні ваших цілей!

Поліна Кучковська, COO  у Boosta

За 9 років пройшла шлях від HR generalist до COO. З нуля побудувала HR-функцію та розвивала цей департамент IT-компанії Boosta. Сьогодні очолює роботу всіх операційних команд компанії.

Як і коли ти знайшла свою першу роботу?

Я завжди прагнула незалежності, а робота для мене була одним зі способів її отримати. Саме тому влітку, в перші роки навчання в університеті, я майже завжди працювала. Була й оператором кол-центру, і промоутером, і адміністратором у школі танців. Але першим моїм «серйозним» досвідом стала робота у візовому центрі. Працювала я там part-time, оскільки поєднувала це все з навчанням. Саме там розпочався мій шлях у сфері HR. 

Що вважаєш своїм найбільшим професійним досягненням?

Однозначно, це створення крутої команди професіоналів. Бо я вірю в те, що досягати крутих результатів краще і легше разом, ніж коли ти один.

Як тобі вдається поєднувати роботу та особисте життя?

Відверто кажучи, поєднання робочого та особистого — це мій особистий челендж. Я трудоголік, мені цікаво те, чим я займаюся, тож трапляються випадки, коли я можу працювати і ввечері, і на вихідних.

Тому, щоб збалансувати це, намагаюся додавати у своє життя різні активності: спорт, готування (люблю експериментувати з рецептами і сприймаю цей процес як медитацію), прогулянки із собакою.

Також мене дуже надихають подорожі. Відкриття нових місць, людей та культур дозволяє мені постійно розширювати свій mindset.

Що порадиш робити дівчатам, які зіштовхнулися з ознаками дискримінації у професійній сфері?

По-перше, не мовчіть. Проблему неможливо вирішити, якщо про неї принаймні не говорити.

По-друге, шукайте своїх — своїх людей, свою компанію. 

Не хочу, щоб це мало вигляд, як порада «втікати від проблем», але інколи справді не варто витрачати час на тих, хто не цінує вас як особистість, не підтримує чи не допомагає. Я переконана на 100%, що можна знайти компанію, де ви зможете реалізувати свій потенціал, не долаючи для цього додаткові перешкоди. 

По-третє: не оцінюйте себе та свої здібності через призму оцінки інших. Якщо ви зіштовхнулися з дискримінацією, пам’ятайте, що це не говорить абсолютно нічого про вас і ваші здібності.

Анастасія Фіалковська, HR Director у Boosta 

Має 7 років досвіду у сфері HR. З нуля будувала проєкти, спрямовані на підвищення ефективності та розвитку працівників, адаптацію новачків, наставництва тощо. Очолює команди HR Partnership, Recruitment, Compensation&Benefits.

Як і коли ти знайшла свою першу роботу?

Після року навчання в університеті я зрозуміла, що лише теоретичних знань мені недостатньо, тож вирішила отримати практичні навички (напевно, нудно мені жилося). Я відкрила robota.ua, знайшла кілька варіантів і почала працювати менеджером з обслуговування клієнтів у ритейлі.  

Що вважаєш своїм найбільшим професійним досягненням?

Вважаю, що моїм досягненням є те, що я не сприймаю складні завдання як «нереальні». Сьогодні вони для мене просто челенджі, які треба пройти, які додають мені наснаги та мотивації, але точно не лякають.

Та найбільше моє досягнення — це створення команди професіоналів, яка демонструє та допомагає іншим демонструвати класні результати.

Як тобі вдається поєднувати роботу та особисте життя?

Використання Google Calendar для організації особистих та робочих справ — мій must-have. Це допомагає вчасно виконувати всі робочі завдання та водночас не забувати про важливі особисті плани, навіть якщо це обідня перерва чи вечеря з друзями. 

Що порадиш робити дівчатам, які зіштовхнулися з ознаками дискримінації у професійній сфері?

По-перше, не мовчати. Важливо виступати проти дискримінації та надавати розголосу таким  подіям.

По-друге, не варто брати це близько до серця та розчаровуватися загалом у сфері, яку ви обрали. Люди різні й далеко не всі такі, як ті, хто вчинив несправедливо.
По-третє, вірити в себе! Я переконана, що завжди будуть люди, які підтримають вас. 

Яна Шульга, Head of Linkbuilding Department у Boosta

Має 12 років професійного досвіду. Спеціалізується на менеджменті та реалізації SEO-стратегій з лінкбілдингу й копірайтингу. Співавторка навчальних програм для лінкбілдерів у межах освітніх ініціатив Boosta Academy, Happy Monday, Stud-Point, спікерка профільних конференцій та вебінарів.

Як і коли ти знайшла свою першу роботу?

У 2010-му, навчаючись у магістратурі, ми з однокурсниками вирішили поїхати у США на літо за програмою Work&Travel. Для того, щоб оплатити поїздку, мені потрібна була чимала сума коштів. Тому я почала моніторити вакансії з умовами, лояльними для студентів. Я не мала досвіду роботи й потребувала гнучкого графіка, щоб завершити навчання в університеті. Саме так почалася моя історія в лінкбілдингу.

Що вважаєш своїм найбільшим професійним досягненням?

Для мене це поєднання трьох компонентів: масштабування проєктів, розширення спектру сервісів, дотичних до лінкбілдингу, та створення нових робочих місць.
Радію, що у Boosta я змогла досягти високих показників у всіх цих аспектах.

Як тобі вдається поєднувати роботу та особисте життя?

Я завжди була добре організованою та багато всього встигала. А після народження сина у мене сформувався структурований режим дня, у якому в неробочий час виникли власні ритуали, прогулянки стали регулярними, мінімізувалася витрата ресурсу на соцмережі тощо. Відтак, з одного боку, мій баланс між роботою та особистим життям є органічним, а з іншого — це завжди питання пріоритезації та вибору.

Також важлива порада — приділяйте особливу увагу якісному сну, щоб мати достатньо енергії. 

Що порадиш робити дівчатам, які зіштовхнулися з ознаками дискримінації у професійній сфері?

Постаратися берегти свою самооцінку, сприймати подібні випадки не особисто, а інтерпретувати як челендж і формувати з таких ситуацій мотивацію до зростання. 

На мою думку, професійну дискримінацію можна подолати, зосередившись на досягненні високих результатів у роботі. Водночас це формуватиме відчуття самодостатності, визнання з боку менеджменту та надихатиме на розвиток.

Я впевнена, що дівчата від природи старанні, відповідальні, наполегливі й мають усі шанси бути переможницями при будь-якій конкуренції. 

Жилка Вікторія, СОО проєкту SeoGene (Boosta)

Понад 11 років працює у сфері ІТ. Починала з базових посад, де виконувала різноманітні завдання особисто, завдяки чому сформувала чітке розуміння усіх етапів розвитку й оптимізації компанії та проєктів.

Як і коли ти знайшла свою першу роботу?

Моя перша робота — заступниця головного редактора місцевого журналу. Тоді я навчалась на останньому курсі університету, і мені запропонували взяти участь у запуску нової серії видань, присвячених відомим жінкам міста. 

Що вважаєш своїм найбільшим професійним досягненням?

Я би не виділяла якісь досягнення як найбільш значущі. Кожен проєкт, який мені довелося розвивати від ідеї до реалізації, сприймаю як внесок у розвиток бізнесу, а кожну людину, що виросла з нами до крутого спеціаліста, — як дуже класний досягнутий результат.
Безупинний ріст та рух до поставлених цілей — це те, що надає сенсів моєму професійному шляху.

Як тобі вдається поєднувати роботу та особисте життя?

Моя відповідь точно не підійде усім, бо я не розділяю роботу та особисте життя. Для мене це все — одне цікаве життя. 
Я люблю те, що роблю, і це мене наповнює. Часу на родину маю не так багато, але вважаю його дуже особливим.
Окрім того, для кожної зі сфер життя я маю свої цілі. Я не лише записую це як «список бажань» раз на рік, а щомісяця повертаюся до них та перевіряю, чи в правильному напрямі рухаюся. І, звісно ж, всі мої плани завжди зафіксовані в календарі. 

Що порадиш робити дівчатам, які зіштовхнулися з ознаками дискримінації у професійній сфері?

Точно не мовчати та не приймати це за норму.
Важливо залишатися професіоналом при будь-яких обставинах, обирати гідне середовище для професійного розвитку та бути прикладом дотримання принципів рівності та толерантності.

Анастасія Мельник, Head of Content Delivery у Boosta, COO у Content|er (Boosta) 

Має понад 6  років  досвіду роботи з контентом, за цей час виросла від Editor-а до Head of Content. Реформувала, інтегрувала  та розвивала процеси з контент-менеджменту та райтингу. Команда Анастасії щомісяця процесить 5 000 000+ слів щомісяця на 40+ мовах.

Як і коли ти знайшла свою першу роботу?

Робота знайшла мене сама. У студентські роки, на другому курсі, знайомі батьків запитали, чи не могла б я допомогти їхній донечці з англійською, і я вирішила спробувати. Після кількох занять  зрозуміла, що кайфую від цього — не лише від вивчення та дослідження мов сама, а й коли допомагаю іншим опанувати їх.

Згодом мене почали рекомендувати, тож за кілька місяців у мене були розписані усі вільні від пар години, включно із суботою на неділею. Так для мене почались сім років репетиторства.

Що вважаєш своїм найбільшим професійним досягненням?

Станом на зараз, це побудова відділу майже з нуля: від напрацювання та встановлення стандартів і норм до оновлення/перебудови процесів (як внутрішньокомандних, так і зовнішніх, що спрямовані на взаємодію з клієнтом, та акаунт-менеджмент). Та не сам факт побудови/формування, а якість результату, що бачимо через моніторинг performance метрик, операційної ефективності відділу, CSAT & CRR показників.

Як тобі вдається поєднувати роботу та особисте життя?

Усе просто, не поєдную. Для мене важливий фокус на тому, що роблю.

Навіть якщо це перерва на каву, то під час цієї перерви варто не забути саме посмакувати кавою, а не мимоволі посьорбувати поміж інших справ.

Звідси випливає наступна важлива для мене історія — прислухатися до себе. Щоб могти на чомусь сфокусуватись, чимось насолодитись — потрібно правильно підібрати час, бути на це налаштованим, мати на це ресурс.

Тому важливо планувати справи (чи то робочі, чи то особисті) саме на той час (чи то в межах дня, чи то тижня тощо), коли ви відчуваєте, що зможете на цьому сфокусуватись та насолодитись.

Що порадиш робити дівчатам, які зіштовхнулися з ознаками дискримінації у професійній сфері?

Спершу — сприйняття. Те, на що маємо безпосередній вплив.

Важливо розуміти, що той, хто так чинить, принижує чи обмежує не вас, а самого/саму себе. Мудрі, зрілі та самодостатні люди не діють на основі упереджень, та ще й таких примітивних.

Далі — дія. Бездіяльність — це прийняття, згода.

Не приймайте дискримінаційних рішень/дій/висловів. Говоріть про них. Піднімайте питання. Не замовчуйте.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук