Повернення ветеранів у цивільне життя. Яку користь люди з військовим досвідом можуть принести вашому бізнесу – колонка

Як допомогти реалізувати себе ветеранам, які повернулись з фронту, у цивільних професіях — про це в ексклюзивній колонці для AIN.UA розповідає Катерина Маргітіч-Філіппова, HRD Cadabra Studio, співзасновниця проєкту «After Front: до професійного життя після фронту».

Це — п’ятий матеріал з серії колонок для роботодавців, які найматимуть демобілізованих військовослужбовців, і самих ветеранів, що шукають цивільну роботу. 

Катерина Маргітіч-Філіппова. Зображення надане авторкою

Механізми рекрутинг-процесів із ветеранами нам вбачаються і простими, і складними водночас. 

Простими, бо відбір кандидатів на посади має бути точно таким, як і з усіма іншими людьми. Адже ветерани не мають бажання, аби до них ставились, як до окремої категорії населення. Натомість вони хочуть, щоб до них ставились професійно і відкрито, як до будь-якого спеціаліста, який прийшов обговорювати співпрацю.

Складними – адже це процес трансформації способу мислення та комунікації, який вимагає певних зусиль і часу. Він відбувається через бажання:

  • Змінюватись;
  • Визнавати і пропрацьовувати власні страхи/упередження;
  • Навчатись і практикувати нові форми комунікації;
  • Проводити роботу над помилками (власне, як і з будь-якою новою навичкою чи інструментом).

Водночас ми бачимо дуже багато бонусів для бізнесу від наймання ветерана. Адже вони володіють майже унікальними професійними компетенціями в області hard і soft skills:

  • командотворення і кризовий менеджмент;
  • управління колективом та його координація;
  • аналітичні здібності;
  • вміння швидко орієнтуватись і ухвалювати рішення в кризовій ситуації;
  • стресостійкість;
  • організованість та впорядкованість;
  • командна робота;
  • вміння працювати в умовах цейтноту;
  • інженерні та конструкторські навички;
  • навички нестандартного мислення.

І це тільки невеликий перелік вмінь, які формуються у людини під час перебування на службі в ЗСУ.

Крім того, ветеран не має ризику повторної мобілізації та здатний вільно їздити у відрядження – отже, ви можете розраховувати на людину в довгостроковій перспективі.

Роботодавцеві важливо розуміти, що чим довше людина перебувала на військовій службі, тим складніше їй буде зорієнтуватись на ринку праці. А деякі ветерани отримали травми, що не дозволяють їм працювати на тих посадах, які вони обіймали раніше. І тут головне – покрокова підтримка і допомога.

Першим, хто комунікує з кандидатами (в нашому випадку – ветеранами) – це HR та рекрутери. На їхні плечі лягає перший контакт і розкриття потенціалу. Ці люди – обличчя компанії, через них проходить вся взаємодія з кандидатом, тож від них залежить перше враження про роботодавця, яке вони справлятимуть. 

Ілюстрація: Cadabra Studio, Марина Пархоменко

Процес пошуку

На тему пошуку кандидатів з воєнним минулим є два відкритих запитання:

  • Чи треба створювати окремі маркери для пошуку ветеранів? 
  • Чи потрібні виділені сторінки пошуку або поля, що допомагають відібрати кандидатів за цим принципом?

Ми вважаємо, що це опційно і може існувати як соціальна відповідальність, яку кожен бізнес реалізує у межах своїх компетенцій. Хтось створює вакансії винятково для ветеранів і ставить за мету закрити цю вакансію тільки людиною з військовим досвідом. І це прекрасно.

Окремі джобборди вже почали створювати інфраструктуру для полегшення пошуку роботи для захисників. 

Етап співбесіди

Існують випадки, коли ветеран знецінює свій військовий досвід, і як наслідок – на співбесіді він може взагалі не говорити про нього або ж обмежуватись фразами на кшталт «служив» або «воював» тощо. 

Ілюстрація: Cadabra Studio, Марина Пархоменко

Як допомогти ветерану відкритись?

  1. Уявіть, що до вас прийшов не ветеран, а звичайна людина. Розглядайте його досвід в армії, як будь-який інший професійний досвід;
  2. Ставте питання щодо його попередньої як цивільної, так і військової посади:
  • Що ви робили на тій посаді? 
  • Які у вас були досягнення?
  • Які навички вам допомогли успішно виконувати свої функціональні обовʼязки?
  • Що вам допомогло у розвʼязанні конфліктних ситуацій в команді?
  1. Намагайтесь уникати морально важких деталізацій щодо військового досвіду ветерана. Це жодним чином не стосується його професійних здібностей.
  2. Деякий функціонал такого кандидата може підпадати під поняття «військова таємниця». Тому інколи кандидат не все може вам розповісти і описати як в резюме, так і на співбесіді.
  3. Подивіться цей довідник від Veteran Hub. Ви побачите опис військових професій  «цивільною» мовою за ключовим функціоналом та компетенціями, яка буде зрозуміла й корисна менеджерам з персоналу та рекрутерам. Так ви краще розумітимете, що робив кандидат у війську й ставитимете влучніші запитання.

Рішення щодо оферу

Фінальне рішення щодо найму ветерана має ухвалюватись тільки на основі результатів співбесіди/тестового завдання, максимально уникаючи впливу стереотипів та упереджень. Повна обʼєктивність.

По-друге, найважливішою задачею бізнесу ми вбачаємо розвиток політики рівності та інклюзивності у своїх компаніях. І це насправді стосується не тільки питання ветеранів, а і загальної політики рівних можливостей для всіх.

Ми наголошуємо, що ветеран – це звичайна людина, кандидат на посаду, просто зі специфічним військовим досвідом. Тож принципово важливим є: неупереджене ставлення, вміння проаналізувати військовий досвід та зрозуміти, наскільки кандидат-ветеран здатний додати користі у розвиток бізнесу. 

Авторка: Катерина Маргітіч-Філіппова, співзасновниця проєкту «After Front: до професійного життя після фронту»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук