Поговорити з Ілоном Маском або створити свій чатбот для розваг – як користуватися Character.AI

Character.AI – це ШІ-платформа, де можна поспілкуватися з Ілоном Маском чи персонажами з фільмів, серіалів, ігор та книжок. За них, звісно, відповідатиме штучний інтелект, розроблений компанією Character Technologies. На платформі також можна створити і свого персонажа та налаштувати його під свої потреби. Розповідаємо, як це зробити.

Кому належить розробка та як вона працює

  • Компанію Character Technologies заснували Ноам Шазір і Даніель де Фрейтас – два колишніх працівники Google. У 2022 році вони запустили Character.AI, який зараз має свій сайт та застосунок для iOS і Android.
  • Character.AI базується на нейронних мовних моделях. ШІ зчитує величезні обсяги тексту і вчиться вгадувати, які слова можуть з’явитися далі залежно від ситуації.

Character.AI – безкоштовний. Але є і платні функції

Щоби користуватися Character.AI, спочатку треба зареєструватися на платформі. Вона дозволяє безплатно поспілкуватися із персонажем або створити свого. Він може бути абсолютно вигаданий, взятий з книги, фільму, гри, або ж заснований на реальних людях. 

Наприклад, на Character.АІ вже є низка знаменитих футболістів, Ілон Маск, Наполеон, Білі Айліш та інші зірки. Звісно, це не справжні чати зі знаменитостями – за них відповідатиме штучний інтелект.

З персонажами можна не тільки говорити, а ще й грати в ігри або радитися, який фільм подивитися чи яку книгу почитати. Кастомного персонажа налаштувати під себе і тренувати для своїх задач.

Скрін з сайту

Для тих, хто хоче більше функцій, є платна версія – c.ai+ за 9,99$ в місяць. Вона надасть пріоритетний доступ до чатів, швидший час відповіді персонажів та ранній доступ до нових можливостей. Поки вона недоступна у мобільних застосунках.

Як поговорити з персонажем

Коли ми заходимо в Character.AI, на головному екрані з’являються багато різних персонажів. У лівому верхньому куті є кнопка Discover – треба натиснути її. Щоби почати чат, треба обрати із наявних або скористатися пошуком та знайти когось конкретного – можливо, персонажа вже хтось створив.

Скрін з сайту

Далі треба натиснути на персонажа, тоді з’явиться чат із ним. Перше, що ми побачимо, це його привітання. За замовчуванням мова англійська, але на прохання персонаж може перейти на будь-яку іншу, підтримувану Google Translate. ШІ попереджає, що переклад може бути недосконалим.

Скрін з сайту

Однак, недосконалий не тільки переклад. Розробники кажуть, що хоча й працюють над якістю ШІ, але повністю довіряти йому не варто: усю інформацію персонажі вигадують і можуть зі стовідсотковою упевненістю стверджувати хибні твердження. Тож Character.AI слід використовувати просто для розваг, а не серйозних порад щодо медицини, права тощо.

Часто ШІ може забути свої попередні відповіді і запитувати одне запитання кілька разів, він також може використовувати лайку чи образливі твердження, генерувати неточні зображення (особливо це стосується кінцівок). Однак, проблема з генерування, кінцівок, особливо пальців поширена для усіх моделей.

Скрін із сайту. Персонаж Ілона Маска, який дає суперечливу інформацію та дещо недоречні фото

Щоби навчити ШІ, кожній відповіді можна ставити оцінку: від однієї до п’яти зірок. Так він розумітиме, яка відповідь є прийнятною, а яка – ні. Хоча редактори AIN.UA, які тестували бот у десктопній версії, не змогли знайти цю функцію там, де її показує розробник. Це можна побачити на попередніх скрінах.

Зображення з Книги персонажів Character.AI. Ось так має бути

Як створити нового персонажа

Для цього треба перейти в окремий розділ Create (кнопка вище за Discover). Творці завбачливо зробили книгу персонажів, у якій наводять два способи створення: швидкий та розширений.

У швидкому вас попросять заповнити ім’я, теглайн (буде відображатися на сторінці пошуку під аватаркою), опис та привітання (це перше, що побачить користувач, коли перейде у чат).

Скрін з сайту

Розширений пошук дозволяє додати персонажу конкретний характер та особливості, або заточити його під свої потреби та задачі: наприклад, зробити з нього чат-гру, помічника з підбору музики тощо. 

У своєму профілі ви побачите піктограму шестірні поруч із аватаром та ім’ям персонажа. Натиснувши на неї, ви перейдете до «Атрибутів». Також їх можна знайти під час спілкування зі своїм персонажем, у верхньому правому куті «Переглянути налаштування символу», та перейти на сторінку «Атрибути символу».

Зображення з Книги персонажів Character.AI

Це дозволить окрім попередніх параметрів, ввести додаткові (ми додали посилання, щоб ви могли детальніше прочитати про кожен з них):

Також є можливість обрати, кому буде доступний персонаж: тільки вам, окремим людям чи усім користувачам. Йому навіть можна додати голос. Для цього треба знайти кнопку «Створити» (+) знизу головного екрана та натиснути «Голос». Ви зможете створити голос, записавши звук, завантаживши аудіозапис або вибравши з бібліотеки платформи.

Заборони

Як і всі ШІ, творці вчать Character.AI бути законослухняним та толерантним. Тому свого персонажа не можна налаштувати так, щоб він видавав якийсь насильницький, образливий, сексуальний, терористичний контент чи той, який пропагує наркотичні речовини або шкоду собі та іншим. Для контролю розробники використовують різні інструменти, зокрема модерацію, можливість користувачу повідомити про шкідливий зміст або порушення DMCA – законів про авторське право.

Також Character.AI не можна використовувати дітям до 13 років (або 16 років у Європейському Союзі).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук