Фламінго-жирафа, людина з головою кульки, модний показ під водою: креативники згенерували перші відео у Sora

Фахівці з креативних індустрій згенерували різні дивні відео за допомогою ШІ-моделі Sora від OpenAI, яка поки не доступна для всіх. У них вийшли доволі незвичні «документальні ролики», «покази мод» чи «артхаусні короткометражки» до трьох хвилин.

Творці популярного ChatGPT представили Sora місяць тому та показали кілька роликів, які згенерував їхній ШІ. А цього разу вирішили співпрацювати з представниками креативних індустрій, щоб показати, як їхня модель може допомогти у творчому процесі.

У своєму блозі OpenAI опублікували сім різних роликів, додали відгуки від їхніх творців та показали можливості своєї моделі. Але не всі були в захваті від цієї ідеї. Гендиректор некомерційної організації Fairly Trained, яка виступає за етичне використання ШІ, Ед Ньютон-Рекс звинуватив OpenAI в «artistwashing».

«Це коли ви просите позитивні коментарі про свою генеративну модель штучного інтелекту від кількох творців, навчаючись на роботах людей без дозволу та оплати», – написав у соцмережі Х він.

Загалом тема штучного інтелекту й творчості наразі стоїть доволі гостро. Йдеться не лише про порушення авторських прав, під час навчання ШІ на роботах реальних ілюстраторів, дизайнерів та художників. Поширення генеративного ШІ може негативно вплинути на роботу митців, оскільки деякі компанії обирають менше платити й більше генерувати з допомогою штучного інтелекту, а не залучати до задач ілюстраторів.

Історія Air Head від мультимедійної компанії з Торонто shy kids

Режисер цього відео – Волтер Вудман. За допомогою Sora він створив майже півторахвилинну короткометражку, яка розповідає про життя людини із повітряною кулькою замість голови. Як він пише, його вражає можливість штучного інтелекту створювати сюрреалістичні речі. І тепер «люди з усього світу матимуть можливість ділитися історіями».

Скрін відео Sora

«Дивні створіння» від художника в DreamWorks Animation

Дон Аллен – digital AR/XR художник. Він вирішив згенерувати ролик документальний мініфільм про тварин у стилі Discovery. Але замість звичних звірів, там розповідається про фламінго-жирафів, летючих свиней чи бджоло-коней. 

За словами художника, Sora «не має нічого спільного із законами фізики чи умовностями мислення» – і це її сильний бік. Також ШІ допомогла йому перемістити увагу з «технічних перешкод на чисту творчість».

Показ мод під водою від Жозефіни Міллер

Наступний ролик робила Жозефіна Міллер – співзасновниця та креативна директорка лондонської студії Oraar Studio, яка спеціалізується на дизайні 3D-візуальних зображень, доповненої реальності та цифрової моди.

Скрін відео Sora

Відео тривало не довше 15 секунд, але встигло продемонструвати вбрання на двох жінках та чоловікові, які позували під водою. Міллер сказала, що Sora «дає потенціал втілити ідеї, які були технічно неможливими». 

Техно-кліп від музиканта Августа Кампа

Ролик триває десь пів хвилини, але розповісти що на ньому – важкувато. Там і екрани гаджетів, і кристали, і ландшафт із дивними технічними пристроями. Це ідея музиканта та художника Августа Кампа. Для нього ШІ-модель відкрила «нові шляхи майстерності». 

Креативний ролик для Native Foreign

За пів хвилини можна побачити нарізку із різних прийомів кіномитців: тут намішано все, і похмурий нуар, і психоделічні пейзажі. Все це ідея креативної агенції з Лос-Анджелеса – Native Foreign, а конктретніше – співзасновника Ніка Клевєрова. Він відмітив, що Sora дозволяє обходити бюджетні обмеження.

Артхаус від режисера Пола Трілло

Письменник і режисер Пол Трілло показав різне – тут і людина, яка перетворюється на шар для диско та улітає в небо. Є і людина-сміття, що танцює для всіх брейкданс. Що конкретно відбувається, сказати важко. Але судячи з відгуків, Полу сподобалось. Він «вперше відчув себе розкутим як режисер».

Скульптури від скульптора Алекса Ребена

Поекспериментувати із Sora запропонували і Алексу Ребену. Це митець, який створював скульптури на основі згенерованих ШІ зображень. Ось що в нього вийшло:

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу image-74.png

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук