Україна атакує російські НПЗ дронами зі штучним інтелектом – CNN

Україна використовує дрони зі штучним інтелектом (ШІ) для атаки на нафтопереробні заводи (НПЗ) на території росії, завдаючи шкоди економіці та військовим можливостям москви. Про це CNN розповіло джерело, близьке до української програми безпілотників.

Українські дрони 13 березня вразили Рязанський нафтопереробний завод «Роснефти», один з найбільших у росії, який розташований у понад 500 км від України. Цей та інші схожі удари можуть свідчити про нову тактику, спрямовану на «знешкодження російської воєнної машини».

Ці українські удари завдають шкоди величезній російській нафтовій і газовій промисловості, яка, всупереч забороні Заходу на імпорт і обмеження цін, залишається найбільшим джерелом доходу для військової економіки москви.

ШІ підвищує точність та автономність

  • Точність дронів під час глушіння забезпечується штучним інтелектом.
  • За даними CNN, кожен апарат має бортовий комп’ютер із супутниковими даними та даними місцевості.
  • Планування польотів відбувається заздалегідь разом із союзниками, а дрони дотримуються маршруту, що дозволяє вражати цілі з точністю до кількох метрів.
  • Додатковий точності сприяють датчики дронів, зокрема система машинного зору, яка є різновидом штучного інтелекту.
  • Ці моделі завантажуються на мікросхему та навчаються розпізнавати місцевість і ціль, до якої прямують дрони. Після розгортання вони можуть самостійно визначати своє місцерозташування.
  • Дрони повністю автономні та не потребують постійного зв’язку із супутниками.

Вплив на російську економіку

Експерти вважають, що атаки на НПЗ можуть мати значний вплив на економіку росії, яка істотно залежить від експорту енергоресурсів. Щобільше, ці атаки можуть мати більший вплив на російську економіку, ніж нинішні санкції. За оцінками, 12-14% російських нафтопереробних потужностей виведено з ладу.

Із самого початку повномасштабного вторгнення рф, Україна активно використовує безпілотники. Країна інвестувала у власне виробництво та удосконалення технологій. Спочатку використовували готові дрони для розвідки, а також саморобні. Україна тепер має далекобійну зброю у вигляді власних безпілотників.

Українська рішучість, американське занепокоєння

Українські удари на нафтопереробні заводи підвищили глобальні ціни на нафту. Політики у США стурбовані можливим економічним впливом. Хоча офіційно не згадуючи цін на енергоносії, чиновники у Вашингтоні заявили, що активно відмовляють Україну від ударів по цих нафтопереробних заводах.

США обіцяли допомогти Україні зброєю, але просили не чіпати російський експорт енергії. Проте, затримки з допомогою та зміна влади в США можуть вплинути на цю домовленість.

Попри занепокоєння США, українські офіційні особи заявили, що атаки на НПЗ триватимуть, вважаючи ці удари необхідними, щоб обмежити рф фінансування війни.

Останнім часом дрони СБУ успішно атакувала щонайменше 12 нафтопереробних заводів росії.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук