Як події у США можуть вплинути на найм в українському IT – колонка

CEO рекрутингової IT-агенції The Gravity Agency Наталія Пянтківська проаналізувала, що пишуть іноземні дослідники про тренди розвитку ринку IT у 2024 році та провела паралелі з українським ринком, який тісно пов’язаний із загальносвітовими подіями та тенденціями. Які галузі будуть у пріоритеті, кого будуть наймати та які компанії можуть виявитися стійкішими до кризи — читайте в колонці.


Світ став дуже глобалістичним — що, звичайно, має як позитивні, так і негативні боки, адже подія в одній країні здатна вплинути на те, що відбувається за океаном. Саме тому аналітики, говорячи про скорочення в секторі айті в минулому 2023 році пов’язують це, зокрема, і з російсько-українською війною. Компанія Tech Jobs Fair у своєму щомісячному репорті повідомила про 262 000 скорочень та звільнень у минулому році, причинами яких є надмірний найм IT-спеціалістів під час пандемії COVID 2019, війна в Україні та погіршення стосунків між Китаєм та США, що призвело до справжнього економічного суперництва.

Розуміючи, як взаємопов’язані економіки різних країн, можна припустити, як зміни на глобальному ринку вплинуть на IT-ринок в Україні. Тому пропоную сьогодні розглянути деяку цікаву статистику, яка може стати ключем до розуміння тенденцій в українському IT протягом найближчого року.

Як Україна впливає на бізнес у США, а США, у свою чергу, впливає на український IT-ринок

Якщо у 2020 році емісія грошей у США призвела до справжньої мильної бульбашки в українському айті (шалений ріст зарплат, найми «на бенч», коштовні подарунки кандидатам), адже інвестори активно вкладали кошти в український ринок, наразі вони не поспішають інвестувати в українське айті.

Як пише Financial Times, зазвичай інвестори починають активно вносити корективи у свої портфелі лише перед самими виборами, тобто восени, але цього разу через суспільне напруження, вони вже розпочали підготовку та роблять ставки на розвиток певних сфер (наприклад, оборонної промисловості). А інвестиції в український IT-ринок наразі не в пріоритеті.

Опитування відзначають, що понад 61% інвесторів схвильовані, що вибори вплинуть на їхні портфелі. На другому місці йде занепокоєння щодо напруження на Близькому Сході, а ось війна в Україні лише на сьомому місці серед хвилювань опитуваних. Інвесторів також непокоїть рецесія економіки, інфляція, стосунки з Китаєм та високі відсоткові ставки. Авжеж, це впливає і на відкриття нових бізнесів, і на масштабування існуючих, і на інвестиції в Україну (які свого часу були надпотужним бустом для українського IT).

Так, IT-інвестори вже почали активніше звертати увагу на такі ринки як Індія, Бразилія та Південна Африка. Тільки у 2022 році в Індії було створено понад 1300 стартапів, з яких 23 отримали статус єдинорога, що зробило Індію другим найбільшим джерелом компаній-єдинорогів. Наразі ІТ-сектор складає 7,5 % ВВП Індії (для порівняння — в Україні 4,9 %).

Загалом картина інвестицій у 2023 році була доволі красномовна: глобальні інвестиції в стартапи склали $285 млрд, що на 38% менше, ніж у 2022 році (який теж був доволі непростим для світової економіки).

Проте не все так песимістично: як зазначають експерти, переживання інвесторів щодо виборів дещо перебільшені. Адже історичні дані показують, що ринки, як правило, зростали в роки президентських виборів. Цікаво, що економічне зростання відбувалося одночасно з виборами в США або відразу після них у 83 % випадків за період з 1928 року до наших часів.

Які загальносвітові тренди IT-ринку вплинуть на український ринок у 2024

Хоча 2023 рік характеризувався глобальним економічним спадом та загрозою рецесії, усе геть не так мінорно, як може здатися на перший погляд. Адже за будь-яким економічним спадом настає підйом, який, за сприятливого розвитку подій, цілком може статися вже ближче до кінця 2024 року.

Пропоную детальніше поговорити про цю та інші тенденції, які можуть стати загальними як для світу, так і для України.

Глобальна економіка почне зростати, що може призвести до посилення галузі IT

Як було зазначено вище, зазвичай вибори в США позитивно впливають на зростання економіки.

Хоча 2024 рік розпочався з низки скорочень у великих IT-компаніях, експерти прогнозують, що упродовж цього року кількість робочих місць у галузі технологій виросте на 4,2 %. Також опитування стверджують, що 61 % IT-менеджерів планують розширювати команди протягом року.

Попри наявність негативної статистики для українського IT у 2023 році (скорочення експорту послуг на 8,5 % та обвал ринку вакансій у сім разів), згідно з дослідженням IT Research Ukraine 2023 року, загалом кількість спеціалістів в галузі ІТ в Україні збільшилася на 8%, а їхні середні зарплати зросли на $270. Виходячи зі статистики DOU, у січні можемо бачити +1665 вакансій проти грудня, усього 5057 за місяць. Було на 417 більше компаній, ніж у грудні, які публікували вакансії — 1595. Це найкращий показник із початку повномасштабного вторгнення.

Усе це говорить нам про те, що 2024 рік буде для українського IT складним, проте не безнадійним. І чимало буде залежати від того, як швидко галузь адаптуватиметься до динамічних умов ринку.

Продуктові компанії будуть наймати більше, ніж аутсорс

Ставки перед виборами в США надзвичайно високі, та й інвестори стали обережніше вкладати кошти у стартапи. Це зі свого боку відобразилося на аутсорс- та аутстаф-компаніях, клієнтами яких нерідко є молоді бізнеси.

Враховуючи те, що більшість таких компаній в Україні працюють на американський та європейський ринки, це позначилося на доходах та, відповідно, наймі українських аутсорс-компаній.

Згідно з аналітикою Djinni, частка вакансій від продуктових компаній виросла з 36 % у травні 2021року до 55% наприкінці 2023.Частка вакансій від аутсорс- та аутстаф-компаній навпаки — впала із 61% у травні 2021 до 36% в грудні 2023.

Цілком вірогідно, що кількість вакансій у продуктових компаніях у 2024 також продовжить зростати.

Відбудеться зростання попиту на маркетологів та менеджерів із продажів

Дослідження Асоціації індустрії комп’ютерних технологій (CompTIA) стверджує, що більшість респондентів планують розширювати штат маркетологів у 2024 році. 61% компаній планують збільшити свої витрати на маркетинг у 2024 році.

Це не дивно: адже вплив інфлюєнс-маркетингу, соцмереж, власного бренду в сучасному світі важко переоцінити. До того ж економічний спад у 2023 році також став додатковим стимулом для компаній звернути більшу увагу на найм маркетологів та sales-спеціалістів.

Дослідження DOU також демонструє, що потреба в маркетологах та менеджерах із продажів на українському ринку зберігається: у січні 2024 вакансій у галузі маркетингу було найбільше — 565, а друге місце посіли вакансії в напрямі Sales — 356.

Скоріше за все, попит на ці вакансії буде тільки посилюватися, адже компанії розраховують втримати заробітки за допомогою маркетингу.

Галузі кібербезпеки та military-tech продовжать розиватися

Military-tech — одна з небагатьох галузей, у яку інвестори з усього світу готові вкладати кошти, незалежно від того, хто переможе на виборах у США та коли відбудеться зростання економіки. Адже російська агресія та загострення перебігу війн на Близькому Сході призвели до того, що ціла низка країн збільшили оборонні бюджети.

У дослідженні CompTIA State of Cybersecurity 2024 зазначається, що з травня 2022 року по квітень 2023 року в Сполучених Штатах було понад 660 000 вакансій, пов’язаних із кібербезпекою, що на 28 % більше, ніж за той самий період у 2020 році. Цікаво, що спеціалістів, які добре знайомі з кібербезпекою, шукають не тільки IT-компанії, а й медіа, державні органи тощо.

Посилення обороноздатності — пріоритет № 1 для України.Саме тому Міністерство цифрової трансформації визначило military-tech як пріоритетний напрямок на найближчі роки. Як повідомив міністр цифрової трансформації України Федоров в інтерв’ю Reuters, Україна у 2024 році виготовить тисячі безпілотників дальнього радіусу дії і вже має до 10 компаній, які виробляють БПЛА, здатні досягати Москви й Санкт-Петербурга.

Українські ІТ-компанії зростають також у своїх можливостях захисту від кіберзагроз. У 2024 році очікується збільшення частки і створення нових проектів у сфері кібербезпеки. Усе більш затребуваними будуть такі навички, як етика хакінгу, аналітика кібератак, безпека програмного забезпечення та інфраструктури.

AI призупинить темпи розвитку, але все одно буде популярною технологією

Минулорічний ажіотаж довкола AI був тісно пов’язаний із шаленим успіхом Chat GPT. Як стверджують дослідження компанії MarketsandMarkets, обсяг світового ринку нейромереж у 2023 році склав 150,2 млрд доларів США.

Але, за даними дослідження CompTIA, цілком ймовірно, що темпи зростання галузі стануть повільнішим через те, що існуючі моделі штучного інтелекту потребують доопрацювання перед їх ширшим використанням у різних напрямках IT.

При цьому більше 20% опитаних компаній зазначили, що у 2024 планують інтегрувати AI у свій бізнес. Для порівняння: за 2023 рік певним чином AI у свій бізнес інтегрували 54 % компаній.

Штучний інтелект трансформує всі сфери життя, тому попит на фахівців у цій галузі буде збільшуватись. Затребуваними будуть спеціалісти, які розуміють алгоритми машинного навчання та володіють наступними мовами програмування та технологіями: Python, R, PyTorch, TensorFlow.

Тренд на внутрішнє навчання продовжиться

Зважаючи на те, що експерти дають обережні прогнози щодо зростання найму у 2024, у пріоритеті в компаній буде підвищення ефективності працівників. І головним інструментом для цього буде внутрішнє навчання. 59% респондентів CompTIA планують підвищувати кваліфікацію своїх працівників за рахунок навчання, а не найму більш досвідчених спеціалістів.

У навчанні спеціаліста зацікавлені обидві сторони: і сам спеціаліст, і компанія. Попри те, що попит на вакансії на українському IT-ринку наразі значно перевищує пропозицію, найм та онбординг нового спеціаліста — це дороговартісні процеси, які дуже важливо оптимізувати в складних економічних умовах. Як компанії, так і спеціалісти, які зосередяться на підвищенні кваліфікацій, тільки виграють від цього.

Висновки

Україна є частиною глобальних процесів, і складна ситуація на ринку найму в IT є не тільки закономірним наслідком війни, а й відображенням світового економічного спаду. Далекі події за океаном, як-от вибори в США безпосередньо можуть вплинути на українське айті.

2024 рік очікується непростим для всіх учасників ІТ-ринку. Проте за кожним економічним спадом завжди наступає зростання. Продуктові компанії можуть стати рушієм позитивних змін, а адаптивність та готовність приймати нові правила допоможуть кандидатам та спеціалістам знайти своє місце.

Авторка: CEO рекрутингової IT-агенції The Gravity Agency Наталія Пянтківська

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук