«Датагруп-Volia» запровадить технологію GPON в Харкові, Києві, Вінниці та Львові. Коментар СЕО компанії Михайла Шелемби

Телекомунікаційна компанія «Датагруп-Volia» інвестує 1,5 млрд грн в масштабний проєкт із заміни технології DOCSIS та FTTB на більш енергоефективну GPON. Це дозволить споживачам інтернету отримувати від 1 до 10 Гбіт/сек, а компанії — зменшити витрати електроенергії.

Розпочати керівництво вирішило з міст, де є концентрація технології DOCSIS, — це Київ, Вінниця та Львів. Втім, плани змінили з огляду на останні події, і до переліку першочергових проєктів додали і Харків. Про це СЕО «Датагруп-Volia» розповів 23 квітня під час виступу на презентації роботи Глобального Договору ООН у Києві.

  • GPON (Gigabit Passive Optical Network) вважається технологією гігабітних швидкостей. Нове обладнання дає можливість клієнту отримувати від 1 до 10 Гбіт/сек, а в потенціалі — до 50 Гбіт/сек. Окрім того, за словами Михайла Шелемби, коштом модернізації компанія може зменшити загальні витрати електроенергії на 3 МВт/год.
  • Для кращого розуміння керівник компанії зазначив, що цього достатньо, щоб живити 2 датацентри «Датагруп-Volia».
  • Першочергово роботи проведуть в Києві і Вінниці, оскільки розпочати вирішили з міст, в яких є концентрація технології DOCSIS. В інших містах є технологія FTTB, за рівнем енергоефективності вона перебуває між DOCSIS та GPON.

«Зараз ми говоримо про 75-100 тисяч клієнтів, яких ми хочемо перевезти на цю технологію вже в цьому році. Ми відповідно будемо набирати оберти і з кожним роком збільшувати обсяги роботи», — каже Шелемба.

  • Втім, модернізацію проведуть і в Харкові, попри те що тамтешні абоненти користуються технологією FTTB.
  • Шелемба пояснив, що це місто не було включене до першочергового плану, але з огляду на останні події менеджмент компанії вирішив виділити додаткові кошти і на модернізаційні роботи в Харкові — близько 100 млн грн.
  • У такий спосіб компанія хоче підготувати місто до більш складних періодів блекаутів. До кінця року планується перевести на нову технологію як мінімум 40-50 тисяч харків’ян.
  • На початку квітня запустили підготовчі роботи, а модернізація розпочнеться вже у травні 2024 року. Для абонентів ця послуга буде безкоштовною. Компанія планує закінчити всі роботи за три роки і закладає на це бюджет в 1,5 млрд грн.

Нагадаємо, наразі  «Датагруп-Volia» перебуває в процесі закриття угоди з купівлі lifecell. Компанії об’єднуються в новий холдинг, який належатиме консорціуму NJJ. Михайло Шелемба розповів про подальші етапи об’єднання. За його словами, керівництво компаній очікує на рішення Антимонопольного комітету, і є всі шанси закрити угоду в травні 2024 року. Далі почнеться планомірна робота з об’єднання мереж і оновленню стратегічних ініціатив. Найскладніший і найдовший етап — це інтеграція IT-систем, яка може тривати 2-3 роки. Втім, СЕО компанії запевняє: абоненти відчують ефект набагато швидше.

«Тут буде діяти принцип Паретто: 80% ефекту досягається за 20-30% часу і зусиль. Тому, звісно, деякі бенефіти: потрійний пакет і додаткові можливості для клієнтів, збільшення відмовостійкості мереж — це все ми зможемо реалізовувати набагато швидше», — додає Михайло Шелемба.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук