Рада проголосувала за розмитнення авто в «Дії» в першому читанні

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №10380, який дасть можливість розмитнювати автівки в «Дії». Законопроєкт, що отримав підтримку 269 депутатів, покликаний усунути корупційні схеми та непрозорість.

За оцінками, щорічно Україна втрачає через непрозоре розмитнення $50-150 млн.

Як буде працювати нова система:

  • Для визначення митної вартості використовуватимуться лише сталі характеристики авто, що виключає вплив людського фактора. Інформація про вартість буде перевірятися в базі історичних даних, сформованій Мінцифрою на основі інформації митниці.
  • Система буде базуватися на базі даних, яка містить митну вартість нових легкових автомобілів, що проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна. Усе це дозволить автоматично розрахувати справедливу митну вартість для автівки.
  • Весь процес розмитнення буде доступний онлайн через мобільний застосунок «Дія». Користувачу знадобиться лише авторизуватися, ввести VIN-код, дані про авто та фактурну вартість. Далі система автоматично розрахує митні платежі, сформує декларацію, яку потрібно буде лише перевірити та підписати.
  • Завдяки автоматизації процес розмитнення значно пришвидшиться, займаючи не більше ніж годину.

Законопроєкт ще має пройти друге читання та бути підписаним президентом.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук