Yahoo Boys. Як шахраї використовують технологію deepfake у любовних аферах

Кібершахраї Yahoo Boys використовують технології дипфейку, коли виходять на відеозв’язок зі своїми потенційними жертвами. Вони втираються в довіру, виманюють гроші та викладають ці відео в Telegram-канали та інші соцмережі, щоб похизуватися «успіхами». Як вони це роблять, описало видання Wired, переклав AIN.UA.

Yahoo Boys називають молодих нігерійських шахраїв, оскільки багато з їхніх афер були спрямовані на користувачів сервісів Yahoo. У них немає лідера чи структури управління, але вони об’єднуються в групи та діляться порадами й підказками в інтернеті.

Два роки злочинці експериментували з підробленими відео: змінювали свій вигляд і надсилали жертвам, щоб встановити зв’язок. Але торік пішли далі — на підроблені відеодзвінки.

Вони використовують кілька різних програм, щоб змінювати своє обличчя в реальному часі. Журналісти не називають їх, щоб інші так не робили. Але зауважують: їх активно рекламують для розваг: наприклад, щоб помінятися обличчями із зіркою.

Щоб вийти на відеозв’язок, Yahoo Boys використовують два способи. Перший: за допомогою двох телефонів та програми для зміни обличчя. Один шахрай тримає телефон, з якого зв’язуються з людиною. Його камера націлена на інший телефон, де встановлена програма зі зміною обличчя. Телефони часто ставлять на підставки, щоб все спрацювало добре. 

Другий спосіб — це замінити телефон із дипфейк-програмою на ноутбук. Шахраї бачать власне обличчя поряд зі зміненою фальшивкою, а під час відеодзвінка в прямому ефірі відображається лише маніпульоване зображення.

Щоб втертися в довіру, злочинці часто роблять людям компліменти або зізнаються в коханні. Жертви діляться своїми особистими переживаннями, розповідають про свої харчові розлади чи депресію. А далі шахраї придумують історії, завдяки яким можна виманити гроші. За даними ФБР, у США минулого року через романтичне шахрайство було втрачено понад 650 мільйонів доларів.

Своїми «успіхами» Yahoo Boys відкрито хизуються в соцмережах, відео їхніх афер можна знайти у Facebook чи TikTok, але найвідвертіші вони саме у Telegram. Видання звернулося за коментарями до компанії месенджера. У Telegram не відповіли, але повидаляли канали шахраїв.

Wired пише, що штучний інтелект сприяє шахрайству. Так, деякі відео Yahoo Boys мають, очевидно, нереалістичний вигляд. У них не синхронізуються губи чи видно інші недоліки. Проте частина з них доволі таки правдоподібна, враховуючи перегляд наживо з телефону, нестабільний зв’язок чи встановлення зв’язків із жертвою до зідзвону.

Генеральна директорка SocialProof Security Рейчел Тобак, яка переглянула добірку відеороликів Yahoo Boy, підкреслила розвиток технології дипфейку. 

«Коли я дивилася ці відео торік, вони були не надто переконливими. Цього року багато чого змінилося. Особливо ті, де вони можуть змінювати висоту свого голосу і вираз обличчя. Іноді відтінок шкіри, волосся, колір очей, все підбирають під себе. Це досить дико», — сказала Рейчел Тобак.

Ймовірно, Yahoo Boys не розробляють власного програмне забезпечення, але мають навички для таких афер. І оскільки вони їх здобули, то використовуватимуть не тільки для любовних шахрайств, сказав головний борець із шахрайством в організації Intelligence for Good Ронні Токазовскі.

Yahoo Boys продають свої навички редагування фото та відео, а також цілі альбоми відвертих фотографій, які можна використати для створення переконливого образу. Продаються фальшиві посвідчення особи та профілі в соціальних мережах, які мають легальний вигляд. А схеми шахрайства можна завантажити безкоштовно.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук