Венчурний фонд OpenAI залучив $15 млн

Венчурний фонд OpenAI Startup Fund тихо залучив $15 млн: видання TechCrunch помітило подані до Комісії з цінних паперів і бірж США документи. У них йшлося, що суму внесли двоє неназваних інвесторів приблизно 19 квітня.

  • У документах згадувався лише менеджер і єдиний партнер OpenAI Startup Fund Ян Хетевей, самі ж документи подали 25 квітня. 
  • Щоб полегшити об’єднання грошей, весь капітал передали компанії спеціального призначення (SPV) — OpenAI Startup Fund SPV II, L.P. І це вже другий випадок, коли фонд залучає кошти таким чином. Вперше це було в лютому, коли OpenAI Startup Fund залучив $10 млн.
  • Річ у тім, що SPV дозволяють кільком інвесторам об’єднати свої ресурси та інвестувати в одну компанію або фонд. У венчурному секторі вони іноді використовуються для інвестування в стартапи, які не відповідають стратегії фонду або виходять за рамки його умов. 
  • OpenAI Startup Fund пов’язаний з компанією OpenAI, але технічно відокремлений від неї. Інвестує в стартапи на ранніх стадіях розвитку, які частіше пов’язані зі штучним інтелектом. Серед портфельних компаній фонду стартап Harvey — компанія Ambiance Healthcare та гуманоїдна робототехнічна фірма Figure AI.

Що відомо

Торік OpenAI Startup Fund потрапив під пильну увагу, адже виявилося, що тривалий час ним легально контролював директор OpenAI Сем Альтман. Хоча він позиціонував як звичайний корпоративний венчурний фонд, він залучав капітал для OpenAI Startup Fund від зовнішніх партнерів з обмеженою відповідальністю, включаючи Microsoft (близького партнера та інвестора OpenAI), і мав право вирішального голосу в інвестиціях фонду, пише TechCrunch.

У квітні Альтман передав формальний контроль над OpenAI Startup Fund компанії Hathaway, яка раніше була інвестором венчурної компанії Haystack і відігравала ключову роль в управлінні фондом з 2021 року.

Нагадаємо, Сем Альтман став мільярдером — не завдяки OpenAI. Досягти такої позначки допомогли «інвестиції в стартапи».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук