Україна робить ставку на безпілотники дальнього радіуса дії — The Wall Street Journal

Україна робить ставку на безпілотники дальнього радіуса дії, підвищуючи вартість війни для росії. Дрони летять углиб країни-агресора та атакують, зокрема нафтопереробні заводи, щоб позбавити Москву доходів від експорту. Про це пишуть журналісти The Wall Street Journal, які також побували на одному з українських заводів та описали процес виробництва. AIN.UA публікує найцікавіше зі статті.

Як роблять безпілотники в Україні

Звісно, у цілях безпеки журналісти не назвали ані розташування заводу, ані назву безпілотників. Але описали, як українці працюють над далекобійними дронами.

  • Історія цього заводу почалася так. До повномасштабного вторгнення росії в Україну його власник керував бізнесом із виробництва пластикової тари на Харківщині. Потім змушений був переїхати на захід України, де працював у сфері залізничної логістики. Влітку до нього звернулися співробітники спецслужб із запитом про прототип безпілотника дальнього радіуса дії. Він сказав, що ніколи не будував подібного, але взявся за роботу.
  • Підприємець найняв кількох ветеранів авіаційної промисловості. Один із них — 74-річний колишній головний спеціаліст Харківського авіаційного заводу. За два місяці команда побудувала дві копії безпілотника, які вже пройшли випробування.
  • На одному заводі конструюють сам безпілотник, на виробничій лінії стоять 75 людей. Двигун і вибухівка встановлюються на іншому заводі. Завод може виготовляти лише один або два корпуси кожного типу безпілотників на день. 
  • Щоб збільшити потужність, підприємець нещодавно придбав другу піч для полімеризації. Він планує розширити приміщення та найняти ще 50 людей, які працюватимуть у дві зміни. Паралельно він розробляє власну модель безпілотника із запланованим радіусом дії понад 1 000 км. 

Ставка на безпілотники

На третьому році повномасштабної війни Україна нарощує кампанію ударів вглиб рф. Як пишуть журналісти, Україна робить свої далекобійні безпілотники, щоб вдаряти по нафтопереробних заводах, аеродромах та об’єктах логістики. 

Ці атаки мають перекрити постачання палива російським військовим і позбавити Москву доходів від експорту, необхідних для фінансування війни. А ще змусити ворога передислокувати системи протиповітряної оборони далі від лінії фронту.

Безпілотники дешевші та доступніші за крилаті ракети. Вони також дозволять обійти політичні обмеження на використання західної зброї в атаці на рф. Хоча адміністрація президента США Байдена проти такої кампанії: міністр оборони США Ллойд Остін попередив, що нещодавні атаки України на російські нафтопереробні заводи можуть вплинути на світові енергетичні ринки, і закликав країну зосередитися на військових цілях.

Також видання цитує міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, який сказав, що у 2024 році Україна виготовить тисячі безпілотників дальньої дії. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук