Маск заблокував українцям Starlink в Криму через ядерні погрози Путіна — аналітик

Читати на RU

Ілон Маск відмовив українській стороні у можливості використовувати Starlink на окупованих росією територіях. За словами політичного аналітика, підприємець так вчинив через побоювання, що це спровокує ядерну війну. Про це повідомляє Insider.

Що сталося

З перших днів вторгнення Ілон Маск надав Україні велику кількість систем супутникового інтернету Starlink, які дали змогу українським військовим бути на звʼязку в районах, які до цього вважалися «глухими зонами»а також – користуватися дронами у розвідувальних цілях. Але нещодавно зʼясувалося, що використання можливостей Starlink заблоковане для української сторони на територіях, окупованих росією.

За словами політичного аналітика, засновника та президента фірми з досліджень політичних ризиків Eurasia Group, Ієна Бреммера, Маск особисто відхилив запит України на поширення зони покриття Starlink на території Кримського півострову через побоювання, що це може призвести до “потенційної ескалації”. Про це, за словами Бреммера, Маск розповів йому у приватній розмові.

Окрім того, на минулому тижні Financial Times з посиланням на українського урядовця повідомила, що сервіс не працює також на територіях, окупованих росією після 24 лютого.

Маск відмовився коментувати цю інформацію, додавши, що будь-які дані з зони бойових дій мають бути засекречені. Однак Бреммер наполягає, що в особистій розмові в кінці вересня підприємець підтвердив йому, що можливості Starlink той обмежив навмисно. Маск також буцімто розповів йому, що нещодавно розмовляв по телефону з Путіним щодо можливих переговорів, і російський диктатор пригрозив, що використає ядерну зброю в тому разі, якщо Україна спробує відвоювати Крим.

Маск пізніше заперечив у Twitter, що мав таку розмову з Путіним.

Чому це важливо

Продемонструвавши неспроможність перемогти Україну на полі бою, росія вдається до ядерного шантажу. Якщо піддатися на ці маніпуляції, росія й надалі з допомогою ядерних погроз буде досягати своїх інтересів, все більше і більше утискаючи демократичний світ.

Апетити держави-терориста тільки зростатимуть. Те, що Путін не обмежиться анексованими територіями України – очевидний факт для всіх, хто хоча б трохи знає історію. І можна лише уявити, куди росія понесе війну далі, якщо цивілізований світ злякається і не дасть сувору відсіч агресору.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук