Який вигляд має перший в Україні технопарк UNIT.City – фоторепортаж

Читати на RU

Вдень 6 квітня 2017 року в Києві, за адресою вул. Сім’ї Хохлових, 8 відбулася презентація першої частини масштабного проекту – технопарк UNIT.City. Як каже керуючий партнер парку Максим Яковер, це не традиційний інноваційний центр. «Це місто в місті, потенційне місце осередку креативної економіки країни. Проєкт такого масштабу для України – абсолютно унікальний досвід», – заявив він. Наскільки його слова відповідають реальному стану речей?

AIN.UA побував на території містечка і представляє ексклюзивний фоторепортаж тієї частини UNIT.City, яка вже готова прийняти перших резидентів.

технопарк UNIT.City-1
Фото тут і далі: Ольга Закревськая

Щоб стати керуючими партнерами UNIT.City, Максу Яковеру і Максиму Бахматову довелося залишити ВДНГ, державний об’єкт, який вони успішно декомунізували. Причину відходу Макси не приховують.

технопарк UNIT.City-2

«Ми вийшли з ВДНГ, тому що зрозуміли, що витратимо дуже багато часу з незрозумілим результатом через те, скільки всього незрозумілого відбувається в законодавчому полі, а тут за цей же час ми вже закінчимо все будівництво. Це приватний бізнес і територія, і ми можемо робити тут усе, що завгодно, з огляду на той концепт, який зараз доопрацьовуємо і покращуємо», – прокоментував Максим Бахматов.

технопарк UNIT.City-3

Вкладення в проєкт плануються чималі: за чотири роки його головний і єдиний інвестор Василь Хмельницький має намір витратити на технопарк UNIT.City до $200 млн. «Такі проєкти у світі заведено називати інноваційними парками. Але ми хочемо створити в Україні щось більше – ціле інноваційне містечко, яке стане унікальною екосистемою для компаній, що працюють у сфері високих технологій і креативних індустрій», – заявив він.

Мета проєкту UNIT.City – об’єднати в собі освітні, бізнесові, культурні, медичні, спортивні та розважальні об’єкти, щоб надати малому та середньому інноваційному бізнесу доступ до всієї необхідної для швидкого розвитку інфраструктури та експертизи на одній території. Щось таке описував Дейв Еггерс у своїй книжці «Сфера», за якою незабаром покажуть фільм з Еммою Вотсон у головній ролі.

Місто в городі

Поки що в UNIT.City відкрито п’ять об’єктів, про які ми розповімо нижче. За оцінками Бахматова, це приблизно 2% майбутнього містечка, яке цілком займе близько півмільйона метрів квадратних.

Утім уже перша черга UNIT.City справляє досить сильне враження. Територія з її будівлями та декоративними елементами нагадує знамениті кампуси Google, Apple та інших кремнієвих гігантів.

технопарк UNIT.City-4

Загальна територія майбутнього інноваційного містечка досить значна – близько 25 га старого київського мото-заводу, який планують забудувати цілком. Будівництво триває і сьогодні – робота кипить одразу за будівлею бізнес-кампусу.

технопарк UNIT.City-5

А поки що команда UNIT показала те, що вже готове. На 4000 квадратних метрів розмістилися бізнес-кампус, спортивний комплекс, безкоштовний для резидентів, і кафе.

технопарк UNIT.City-6
UNIT.Cafe ззовні
технопарк UNIT.City-7
UNIT.Cafe всередині
UNIT.Cafe з видом на воду

Ще 3000 кв. м займає безкоштовна школа програмування UNIT.Factory, про яку ми розповідали раніше. Це основний освітній елемент містечка, з якого, власне, і починався технопарк UNIT.City (UNIT.Factory не працює з 2020 року). Також тут знаходиться ще один освітній проєкт .IOnic University (навчання стартувало ще 1 березня).

технопарк UNIT.City-8
технопарк UNIT.City-9
Між бізнес-кампусом і школою UNIT.Factory причаївся вагончик будівельників

Примітно, що коли AIN.UA ходив на екскурсію школою, всіх цих нових будівель у стилі хай-тек навколо неї ще не було. Містечко розростається з дійсно великою швидкістю.

Для кого будують технопарк UNIT.City

Центр розвитку креативного підприємництва, яким бачать його партнери, розрахований, перш за все, на представників інноваційного бізнесу: невеликих українських і міжнародних продуктових компанії, R&D-центри, стартапи.

технопарк UNIT.City-10

Дзеркальна будівля – це перший, але не останній на території містечка бізнес-кампус. На сьогодні в ньому оселилися вже 25 резидентів, серед яких відомий український стартап Concepter, компанії Forland, SmartFarming, об’єднання Hi Tech Office Ukraine, дві лабораторії: віртуальної реальності (Sensorama) і 3D-прототипування (FabLab Fabricator).

технопарк UNIT.City-11

Інфраструктуру для резидентів надає партнер UNIT.City – Центр розвитку технологічних компаній (Technology Companies Development Center, TCDC). Це проєкт, діяльність якого спрямована на технологічні трансформації компаній-резидентів. TCDC допомагає їм із пошуком ідей, талант-менеджментом, формуванням команд. Партнерами проєкту виступили Києво-Могилянська бізнес-школа та Hi Tech Office Ukraine.

технопарк UNIT.City-12

Concepter переїде до технопарку UNIT.City у травні і займе в бізнес-кампусі цілий поверх. «Ми обрали UNIT.City тому, що тут усі умови для компаній, які створюють інновації в Україні та продають їх на весь світ. Ми познайомилися з цими хлопцями, почули їхнє бачення – воно схоже на наше, дізналися, хто тут буде разом із нами. Приїхали, подивилися, і нам тут сподобалося», – розповів співзасновник і СОО Concepter Олег Маленков.

технопарк UNIT.City-13

До цього офіс Concepter знаходився в сумнозвісному бізнес-центрі, з якого команді довелося з’їхати. Сьогодні команда з 30 осіб тимчасово працює в коворкінгу.

Резидентами UNIT.City стане й українська креативна агенція Fedoriv, яка, до речі, займається розробкою бренду, комунікаціями та дизайном для UNIT.City.

технопарк UNIT.City-14

«Ми розуміємо, що є низка інструментів, з якими ми хочемо працювати, але не вміємо – йдеться не про класику, типу SMM, а про якісь експерименти. Тому ми вирішили окремо виокремити напрямок діджитал і зробити тут Fedoriv Digital Lab, у рамках якого будемо такими експериментами займатися», – розповів засновник і СЕО агентства Андрій Федорів.

Стартовий офіс Fedoriv в UNIT.City займе до 150 кв. м. «Ми плануємо, що це буде не класичний офіс, до якого люди приходитимуть, сідатимуть за столи і працюватимуть роботу – це буде, як у випадку з Fedoriv Hub – мультифункціональний простір. Fedoriv Hub довів, що це виправдано і дає дуже хорошу історію. В «Арені» в нас уже 1000 кв. м, і ми продовжуватимемо нарощувати там потужності, а тут розвиватимемося паралельно», – поділився він.

технопарк UNIT.City-15
Ліворуч – тренажерна зала, безкоштовна для резидннтів UNIT.City. Праворуч – івент-хол, який відкриється в найближчому майбутньому.

Федорів також додав, що агентству важливо бути присутнім в UNIT.City, щоб залишатися інноватором у своїй сфері. «Клієнти розділилися на дві категорії: ті, які вже в майбутньому або в нього прагнуть, і ті, які перебувають у надтрадиційних категоріях. Ми можемо працювати як із компаніями, які займаються сиром або алкоголем в Україні та Білорусі, так і зі стартапом, який юридично знаходиться в Німеччині з орієнтацією на ринок Швейцарії – але ментально це дуже різні компанії. Тому нам потрібно, щоб швидкість наших внутрішніх змін в агентстві була швидшою, ніж швидкість зовнішніх змін», – пояснив Андрій.

Як влаштований бізнес-кампус UNIT

Бізнес-кампуси працюють у форматі клаб-офісів, за принципом шерінгу: «Уяви, у тебе невелика компанія на 10 осіб, і, по суті, все, що тобі потрібно, – невелике приміщення, а вся інша офісна інфраструктура – мітинг-руми тощо. – тобі весь час не потрібна. Тому ти ділиш її з іншими компаніями. За таким самим принципом працюють WeWork», – пояснив Макс Яковер.

Принцип шерінгу – одна з основних ідей організації бізнес-кампусу в UNIT.City, тому важливо не стільки те, як тут влаштовані офіси, як те, хто в них в’їжджає. «Закінчується ремонт – і до нас в’їжджає Fab Lab. Це означає, що в UNIT.City можна буде прототипувати», – пояснює Яковер. Відповідно, присутність Sensorama дає резидентам доступ до своєї VR- і AMR-лабораторії.

технопарк UNIT.City-16

Що далі

До кінця 2017 року на території UNIT.City обіцяють відкрити ще 20 000 кв. м під бізнес-кампуси. І якщо перші об’єкти UNIT.City – це реконструйовані будівлі мотозаводу, то нові будуються з нуля. Тут будуть високі стелі, спеціальна вентиляція, необхідна для хардверних лабораторій та інші конструктивні рішення з урахуванням вимог майбутніх резидентів.

Перша будівля другої черги вже наполовину готова – будівництво планують закінчити в червні. На перших двох поверхах тут розміститься великий коворкінговий простір, на третьому клаб-офіси.

Поруч закладають фундамент ще одного об’єкта, значно масштабнішого. За словами Яковера, це буде величезний семиповерховий кампус на 11 000 кв. м. Старі будівлі мотозаводу знесуть, на їхньому місці побудують ще кілька об’єктів, які будуть готові орієнтовно в листопаді та січні наступного року.

«Усе це буде готово за наступні 12 календарних місяців. Зараз ми ведемо переговори з тими, хто стане резидентами на цих площах. Охочих багато, одну будівлю вже повністю продано під оренду», – заявив Яковер.

У планах UNIT.City стати основним місцем дислокації креативного класу українців, особливо тих, які мають відношення до IT, що робить його по суті конкурентом для таких проектів, як «Часопис». Але Яковер, будучи власником «Часописа», про це не переживає.

«У «Часописі» у мене є керуюча команда, а тут я – керуюча команда. Ми будемо конкурувати, але це абсолютно різні масштаби. «Часопис» – це прекрасне місце в центрі Києва, а тут ми будуємо місто! Так само ми не хвилюємося з приводу Creative Quorter, ми бажаємо їм удачі і готові співпрацювати. З усіма», – пояснив він.

Куди дивиться уряд

За оцінками Хмельницького, UNIT.City допоможе створити до 15 000 високооплачуваних робочих місць, і надасть талановитій молоді можливість самореалізації у своїй країні, тим самим залишивши відтік мізків за кордон.

Подібні амбіції та добрі наміри, зрозуміло, не могли не привернути увагу вищих державних чинів. У день відкриття UNIT.City на території містечка з’явився прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він особисто проінспектував об’єкти і заявив, що уряд створюватиме всі умови для розвитку інноваційного містечка.

технопарк UNIT.City-17

А поки що в UNIT.City люди просто працюють. Попереду багато цікавих анонсів, обіцяє Яковер.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук