Стартап з українськими фаундерами залучив $4,8 млн. Працюють із квантовими технологіями

Читати на RU

Стартап Aegiq, який займається розробкою квантових фотонних технологій, залучив seed-раунд у розмірі £3.5 млн ($4.8 млн). Aegiq — британський проект, серед його засновників є двоє українців: Максим Січ та Андрій Ямшанов, вони переїхали до Британії багато років тому.

AIN.UA поговорив із командою Aegiq і розповідає деталі угоди.

  • Aegiq працює у царині квантових обчислень. Амбіція проекту — стати Cisco квантових технологій. Вони не будують квантовий комп’ютер, а розробляють рішення для безпечної передачі інформації за рахунок квантових технологій. «Ми викорстовуємо нашу платформу на основі квантової оптики для побудови рішень для надбезпечної передачі даних, використовуючи закони квантової фізики», — пояснює CEO проекту Максим Січ.
  • У світі через 10-20 років з’являться достатньо потужні квантові комп’ютері, які зможуть за секунди зламати будь-яке шифрування, тож потрібні будуть інші методи безпечного кодування та передачі інформації. Над такими технологіями, включаючи передачу квантових ключів (QKD), і працює команда.
  • Стартап отримав інвестиції від кількох інвесторів. Раунд очолив фонд High-Tech Gründerfonds, також у ньому брали участь Deepbridge Capital та бізнес-ангели. Разом із наявними інвестиціями від Innovate UK загальна сума seed-раунда, що залучив Aegiq, сягає понад £3.5 млн ($4.8 млн).
  • Всього у стартапа — троє фаундерів: Андрій Ямшанов (CFO), Максим Січ (CEO) та Скотт Дафервіль (CTO), на фото зліва направо:
Фото надане Aegiq
  • За свою розробку команда у жовтні 2021 року отримала нагороду британського Інституту фізики в категорії «бізнес-стартап». Стартап оформив патент на свою технологію.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук